Търсачите на силни усещания не спират да искат повече адреналин

...
Търсачите на силни усещания не спират да искат повече адреналин
Коментари Харесай

10 от най-екстремните спортове по света

Търсачите на мощни чувства не стопират да желаят повече адреналин от всяко нещо, в което се впускат, и даже от време на време да измислят нови типове спорт и интензивности, които да учестят пулса им. Търсенето на това преживяване, което да обезпечи на човек победа над самия себе си и над личното си тяло, принуждава хората да опитват от ден на ден и повече.

„ Флиртът “ с възприятие за боязън и близката среща с заплахата кара всяко сърце да тупти по-силно и всеки човек да се усеща по-жив. И в случай че вие се припознавате в казаното дотук, ето 10 от най-екстремните спортове по света, с които може да преминете откритите във вашето всекидневие граници и да тествате силите си.

1. Зорбинг

 10 от най-екстремните спортове по света

Зорбингът е основан през 2000 година и през днешния ден има хиляди последователи по целия свят. Заради своята специфична техника, той се трансформира в международен феномен. За целта е нужна огромна топка с две стени, между които има въздух, в която да можете да влезете и просто да се търкулнете по някой скат.

Подобно на редица други рискови спортове, като бънджито да вземем за пример, родината на зорбинга е Нова Зеландия. Този спорт има два разновидността – да го практикувате на изсъхнало или да се спускате по вода. Често е именуван „ спортът на хамстерите “ и неслучайно – основателите на този спорт споделят, че точно дребните животинчета са ги въодушевили да изобретят топките.

Независимо, че този спорт самичък по себе си предлага задоволително рисково прекарване в подобаващите изискване, Стив Камп е решил да го усъвършенства, поставяйки връх за най-дълго пътешестване в зорб (близо 600 м), само че по-екстремна е неговата скорост – 51 км/ч.

2. Ходене по въже

 10 от най-екстремните спортове по света

Да поиграем за баланс. За да го практикувате, е нужна единствено здрава лента, специална за задачата, сред два неподвижни високи обекта. Ако ви е боязън от високо, тази дейност не е за вас, само че в случай че метрите нагоре не са ви проблем, то френските Алпи ви приветстват с редица места, на които да се пробвате.

И в случай че желаете да се „ разлюлеете “ още повече – насочете се към слаклайнинг, където лентата не е опъната крепко, а пружинира. Разбира се, играчите са обезопасени с въже, само че това не постоянно е успокоително. Световният връх по слаклайнинг държи Кристиан Шоу, който прави подвига си на 1000 метра височина (и в случай че се чудите какъв брой тъкмо е това, видяно от земята – дано го представим в 3 Айфелови кули), прекосявайки норвежкия морски залив Кьераг.

3. Изследване на пещери

 10 от най-екстремните спортове по света

Това не е за хора, които не харесват тесни и тъмни пространства. Скални пукнатини и подземни басейни – приключението започва с фенер, екипировка и задължително добре осведомен лидер.

Пещерата е освен предизвикателство, само че и опция да откриете нещо, което повърхността скрива от нас – голям брой забавни формирания от лава, капещи сталактити и странни скални формирания. Досега в пещери са разкрити и очарователна серия от подземни хиндуиски храмове, гравирани в планината.

Може даже да отидете в пещера в града – подземната обиколка на Будапеща, предлага лабиринт от тунели и секрети пещери, тъкмо под жилищните квартали, които ви разкриват града от напълно друг взор. Но в случай че и това не ви стига, то за вас има и подводни пещери, които несъмнено ще тестват уменията ви – прочие Ийгълс Нест във Флорида с дълбочина 91 метра.

4. Вулканични прекарвания

 10 от най-екстремните спортове по света

Да се спускаш по отвесните скатове на действащ вулкан с голяма скорост, “въоръжен ” само с ръб не е за всички. Мнозина тестват смелостта си по скатовете на Черо Негро, активен вулкан в Никарагуа, откривайки нови възможности за спорт и незаменимо изживяване.

Защитени само на каска и наколенки, “сърфистите ” развиват до 80 км/ч върху особено конструираните за задачата дъски. Потенциалните рискове включват рухване и всевъзможни ожулвания от грубата пепел, дишане на отровни газове или пък удавяне в летяща стопена лава (но какво пък толкоз ха-ха).

Може да вдигнете своя адреналин освен отвън вулкана. Бънджи скок в неговия кратер – скоростно втурване с главата надолу към горещата лава е ужасяващо премеждие. Мястото, където се случва тази полуда, е вулканът до град Пукон, Чили. Скоковете се реализират от хеликоптер, който минава относително близо над кратера с гореща лава. Общата цена на това шантаво премеждие е близо 10 000 $.

5. Близост с животните

 10 от най-екстремните спортове по света

В Австралия конфликтът с крокодил е едно от най-екстремните неща, за които човек може да си заплати. В някои случаи наподобява на бънджи, само че не напълно. Разликата е в това, че скачаш над воден басейн с крокодили.

Освен това може да се пуснете в „ клетката на смъртта “ – скъпо наслаждение, с което, ако сте задоволително смели, ще се докоснете максимално покрай тези животни. Наред с крокодилите, акулите са следващите животни, от които човек е развил подобен страх.

Именно по тази причина няма по-добър метод да тествате храбростта си, в сравнение с да се потопите в океана с тях и да усетите близостта им толкоз, че можете да почувствате размахването на перките им. За благополучие, няма да бъдете хвърлени в намерено море, с цел да възстановите кървавите подиуми от някой филм, а вместо това ще бъдете безвредно настанен в клетка, с опция да се върнете на лодката когато и да е.

С китовете също може да се изправите лице в лице, само че не по какъв начин да е, а на кану каяк. Страхът тук идва не от това, че някой кит ще ви изяде – това съвсем няма шанс да се случи, а от размера на животните и заплахата те да се ударят във вас.

6. Ходене по крило на аероплан

 10 от най-екстремните спортове по света

Ходенето по движещ се аероплан бързо набира известност и става част от програмата на редица авиошоутата. Изпълнители на загадъчните каскади признават, че задачата на тяхната активност е да печелят пари от вероятността на публиката да следят по какъв начин някой може да почине.

Най-ранният известен случай на вървене на крило на задвижван аероплан е бил експериментален полет, по време на който легендата разказва, че водачът открива наличието на проблем, излиза от кабината, качва се на ниските крила и позволява казуса.

Именно поради това с изключение на за шоу, преодоляването на ходенето върху аероплан спомага за развиването на авиацията. То способства за първото зареждане във въздуха (през 1921 година Уесли Мей закрепва контейнер за гориво на гърба си и прави трансфер от аероплан до самолет), както и за полети на дълги дистанции. А през днешния ден всеки може да изпита чувството от летенето отвън машината.

7. Катерене по лед

 10 от най-екстремните спортове по света

Дали поради самото чувство от катерене на замръзнала повърхнина или поради стремежът на човек постоянно към върха, ледниковото катерене е мощно вълнуващо пътешестване. Малко прекарвания са толкоз разнообразни, колкото обиколка на голям ослепителен хладилник и какво по-добро място да се оправим със заледен ландшафт, в сравнение с самата
Исландия?

Направете еднодневна екскурзия от Рейкявик: Глейзър пешеходен туризъм и ледено катерене на ледника Солхеймайокул в Исландия, където ледените хребети, дълбоките пукнатини и умопомрачени скатове от замръзнала канара ще провокират даже най-умелите и готови туристи.

8. Полет при нулева гравитация

 10 от най-екстремните спортове по света

Това ви дава невероятната опция да се почувствате безтегловен за към 30 секунди и да се насладите на едно космическо чувство. Подобни нулеви гравитационни самолети се използват за образование на астронавти. А към този момент Zero Gravity Corporation предлага такива полети от международните летища във Флорида, Лас Вегас и Калифорния.

Самолетът G-Force One може да предложи опита на лунната гравитация (гравитационната мощ на Луната, където ще претеглите към 1/6 от тежестта си на Земята) или гравитацията на Марс (нивото на гравитацията на Марс, където тежестта ви е към 1/3 от това на Земята). А може ли да повярвате, че преди няколко години двама запалянковци са сключили брак при сходни условия?

9. Зиплайн

 10 от най-екстремните спортове по света

Зиплайн е плъзгане по въже от една точка до друга, само че на задоволителна височина да направи прекарването вълнуващо и незабравимо. Вижте света от високо!

За спускането не са ви нужни особено съоръжение или екипировка. Това прекарване е налично и в България, само че на по-малки дистанции. По най-бързата такава линия човек доближава скоростта от 160 км/ч.

10. Разхода по пасажа Ел Каминито дел Рей

 10 от най-екстремните спортове по света

Този атракцион има всички данни да стане един от най-любимите на поклонниците на рисковите развлечения. Няма по какъв начин да бъде по различен метод, защото надали нещо ще подтиква по-ефективно адреналина ви от разходка по 110-годишна тясна пътечка, „ опъната “ в профил на високи отвесни скали и ситуирана над заплашителна бездна.

Когато е бил основан през 1905 година, този „ мост “ е служел за прекосяване на работниците на две хидроелектростанции, построени в региона. Трасето е затворено през 2000 г., когато там се случва трагичен случай – преминаващ по „ пътя “ човек пада в пропастта и умира на място.

Съоръжението обаче се е трансформирало в провокационен атракцион за търсачите на мощни чувства. Те могат да бъдат всички искащи на възраст над 12 години, като единственото условие е да не се опасяват от височина. Вдъхновени от тази концепция, в Торонто на вниманието на туристите е показана опцията да прегледат най-високата атракция в града, само че извън.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР