Тържество на мафията и олигархията така главният прокурор Иван Гешев

...
Тържество на мафията и олигархията така главният прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Главният прокурор и депутати в спор заради парите за съдебната власт

" Тържество на мафията и олигархията " по този начин основният прокурор Иван Гешев дефинира предлагането на ръководещите с новия бюджет 20 милиона лв. от средствата за настоящи разноски на прокуратурата да бъдат дадени на Българска академия на науките. Според правосъдния министър не става въпрос за наказателна акция против държавното обвиняване. Премиерът Кирил Петков разяснява, че тези милиони, които се трансферират от обвиняването към Българска академия на науките, са инвестиция в нововъведенията и науката. Според Кирил Петков бюджетът на прокуратурата е значителен и сега, а всички българи плащаме прекомерно огромна цена, изключително за равнището на правораздаване, което имаме. Темата провокира спор и в Народното събрание.

Според основния прокурор Иван Гешев сходна концепция не е новаторска и през годините е свършвала пагубно в Конституционен съд.

" Не знам кой политически талант измисли тази скица, мислейки, че ще скара правосъдната власт с Българска академия на науките. При избирането ми за основен прокурор бях подсилен от едни велики българи - учени от Българска академия на науките. Поредната политическа офанзива, смешна политическа офанзива. Конституцията и законите в последно време не са на мода в България. Те се употребяват единствено когато са комфортни. "

Иван Гешев съобщи, че са налице съществени проблеми с върховенството на закона и по думите му във от ден на ден случаи Министерство на вътрешните работи нарушава закона.

По думите му, е налице полицейски произвол, а насъбраните проблеми с бърза скорост връщат страната към равнища на престъпността от преди приемането ни в Европейски Съюз. Орязване на бюджета би било в употребява на престъпността, твърди Гешев.

" Това ще е празник за мафията и олигархията, в случай че се случи. Защо - на практика това ще значи, че прокуратурата няма да има пари за експертизи, няма да влизат пари в съда, като няма пари за преводи - няма да влизат каузи в съда. "

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова изясни, че това, което се случва е естествена процедура в разглеждането на един законопроект сред първо и второ четене.

" Не е наказателна акция. Става дума за разискване и за оферти на народните представители за по-ефективно разходване на бюджетните средства. Нека да кажем ясно, бездействието на прокуратурата коства скъпо. "

Финансовият министър Асен Василев разяснява, че България има най-големия бюджет за правосъдна власт като % от Брутният вътрешен продукт - 0,7% при приблизително 0,3% за Европейски Съюз.

" Няма политически напън. Това, че Народното събрание е взел такова решение е право на Народното събрание. "

Темата провокира и реакции в Народното събрание.

" Всяка интервенция в независимостта на правосъдната власт е притеснителна, включително и финансовата. ", сподели Росен Желязков, ГЕРБ.

" Необяснимо е намаляването на Бюджета на правосъдната система. Това е персонална фиксация по отношение на основния прокурор. Това е фиксация на ръководещите, това е опит за покоряване на Съдебната система. Доминиране над Съдебната система. ", сподели Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи.

" Когато се приказва за независимостта на СЪдебната власт се има поради независимостта на съда. И гаранциите за самостоятелност съществуват, с цел да подсигуряват независимостта на съдиите и на съда, а в България прокуратурата от самото начало се пробва по този начин да се каже да се примушка зад тях и да получи същите равнища на гаранции и на безнаказаност. ", сподели Христо Иванов, ръководител на ПГ на " Демократична България ".

" По наша информация, ние сме коствали на страната над 1 милиона лв. за следствия, свързани с нашата активност. Колко тъкмо неверни пари са изхарчени да бъдем подслушвани, следени, разработвани. Г-н Гешев да приказва за съкращения, за това, че парите били малко, безпределно е цинично. ", сподели Костадин Костадинов, " Възраждане ".

Според основния прокурор поради сходни дейности България може да бъде глобена от Европейската комисия поради проблеми с върховенството на правото.

По тематиката работиха: Т. Игнатов, В. Александрова, Н. Минков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР