Тържествено откритата от Бойко Борисов апаратура ще събира прах не

...
Тържествено откритата от Бойко Борисов апаратура ще събира прах не
Коментари Харесай

Здравната каса ограничава лъчетерапията на 19 хиляди онкоболни

Тържествено откритата от Бойко Борисов инсталация ще събира прахуляк не по софтуерни, а по финансови аргументи

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Бизнесът сътвори интернет платформа за търсене на дефицитни медикаменти

Асоциацията за развиване на паралелната търговия с лекарства ще поддържа горещата линия за дефицит
11 юни 2018
Парламентът ще реши дали желае нов шеф на здравната каса

Здравният министър разгласи, че няма срещу да работи с проф. Камен Плочев
10 юни 2018 Истински хазарт с живота на раково болните е новата политика на здравната каса за налагане на икономии посредством ограничение на лъчетерапията. Около 19 хиляди заболели, които всяка година имат потребност от лъчетерапия, ще би трябвало да чакат ред за облъчване, защото здравната каса вкарва седмични и месечни предели за прилагане на високотехнологичната инсталация, с която тези процедури се организират. Апаратурата беше купена преди две-три години със 160 млн. лева от еврофондовете за районно развиване и беше тържествено открита от премиера Бойко Борисов.

В особено писмо до премиера, ръководителя на Народното събрание, омбудсмана, здравния министър самата здравна каса и лекарския съюз, Гилдията на лъчетерапевтите в България възразява против наложените от здравната каса предели за банкет. " Икономията " от това в действителност е напълно скромна сума, защото 20-те центъра, в които се организират лъчетерапия и радиохирургия, употребяват към 60 млн. лева годишно от ресурса на здравната каса, който е общо 3.8 милиарда лева

Оказва се, че преди две седмици здравната каса е спуснала предели за всички центрове за лъчетерапия, които са към 30% по-малко от до момента получаваните средства. В писмото до клиниките и диспансерите е записано, че в случай че пациентите излизат отвън финансовите предели, лекуването им би трябвало да бъде отсрочено за последващи интервали. Самата каса пък основава комисия, която ще позволява лъчелечението и проучването с ПЕТ-скен. Тя ще заседава седмично и ще дефинира кой да се лекува и кой не. Ограничение ще има и за амбулаторната процедура за проучване с радиоизотопи с ПЕТ-скен, което е най-специализираната диагностика при онкозаболяванията.
Според лъчетерапевтите това ще докара до 1-2 млн. лева спестявания, което е незначително малко на фона на живота и здравето на пациентите.

Мярката не е съгласувана с националния съветник, нито със самата Гилдия на лъчетерапевтите, още повече, че те са консултанти и на самата каса. Става въпрос за икономисване на средства от клинични пътеки, които костват 4500 лева за цялостен курс на лъчеление от 20-30 дни с най-модерната инсталация, или за 5400 лева – при радиохирургията. В същото време сънародниците ни в чужбина заплащат за тези процедури сред 8000 и 12 хиляди евро за лъчелечение и сред 12 и 16 хиляди евро за радиохирургия.

" Седмичните и месечни ограничавания на брой пациенти, наложено от НЗОК, провокира отсрочване във времето и събиране в лист на чакащи, неприемливо за пациенти с онкологични болести, което е жестоко нарушаване на правата на индивида и пациента. Сега при наличните апаратурни благоприятни условия това е необяснимо и безусловно неприемливо. Неприемливо е пациенти с тумори на дребния таз, корема, белия дроб, мозъка, главата и шията да се облъчват посредством по-остарели техники, които се ползват все по-рядко в международните лъчелечебни школи ", декларират лъчетерапевтите в писмото си.

Краят на потока към Турция

" Доскоро лъчевата терапия в България се организираше на равнище 80-те години на века в 90% от лъчелечебните центрове. Дотогава българската страна в лицето на данъкоплатците плащаше за лъчелечение в чужбина стотици хиляди левове ", напомнят лъчетерапевтите.

Преди няколко години държавното управление се зарече да спре тъжния кортеж към Турция за съвременна лъчетерапия, кибернож, проучване с ПЕТ-скен. Обикновено пациентите се насочваха там, защото клиниките се намират близо и лечението е по-евтина спрямо тази в страните - членки на Европейски Съюз. За да могат пациентите да се лекуват пълноценно, лечебните заведения бяха изцяло актуализирани с евросредства и касата стартира да заплаща модерното лекуване на онкопациентите.
След 2-3 години, обаче тъкмо това лекуване се лимитира, очевидно заради липса на средства.

Какво ще се случи

Лъчетерапевтите упорстват да бъде анулирано условието за предел за лекуване на онкопациентите.

" Никой от здравната каса не застана пред нас, с цел да изясни по какъв метод са избрани индикативните размери за пациентите. Борихме се 10 години, с цел да възобновим апаратурата, а в този момент, когато имаме опция за модерно лекуване, имаме неприемливи ограничавания. Ние няма да създадем компромис със своята експертност и Хипократовата клетва. Ние ще продължаваме да ги облъчваме с най-високотехнологични способи и радиохироругия, само че това ще става за сметка на трупане на загуба на лечебните заведения ", разяснява проф. доктор Татяна Хаджиева, президент на Гилдията на лъчетерапевтите и професор в клиниките в УМБАЛ " Св. Ив. Рилски " и " Царица Йоанна – ИСУЛ ". Например УМБАЛ " Св. Ив. Рилски " и КОЦ - Бургас, са купили апаратурата с заем, който изплащат с приходите си по клинични пътеки, споделя тя.

В момента лъчетерапевтите ще имат опция да облъчват пациентите по старите методики, за които касата не слага ограничавания. Цената на курса с тях е 1850 лева, само че огромна част от пациентите не са подобаващи за тези процедури. Тези техники към този момент по-рядко се употребяват в света или се ползват на онкоболни в страни, които са изостанали с лъчевите технологии.

" Преоборудването на лъчелечението в България стана по европейски план. По него са усвоени 160 млн. лева Апаратурата има обслужване като обезценка 10% годишно и 10% за сервизно обслужване, т.е. за предходната година това коства 32 млн. лева годишно. Ние сме употребявали 60 млн. лева Преди това за лъчелечение са отпускани 20 млн. лева годишно. " Преразходът ", който сме създали, с цел да лекуваме пациентите по най-хубавия метод, е на процедура незабележим. Понеже в бранша постоянно става въпрос за надписване на активност, в нашата област всичко, което се прави на пациентите, се записва на апаратите и се пази 10 години ", отбелязва доктор Румен Лазаров, народен съветник, завеждащ отделението по лъчелечение и радиохирургия в " Аджъбадем Сити клиник Токуда болница ".

Той счита, че в случай че това ограничаване не отпадне, ще се появят листи на чакащите. Тъй като ракът е заболяване, което се развива бързо, по инструкция, в случай че лекуването не бъде осъществено в точния момент, пациентите имат право да изискат да се лекуват на всички места в Европейски Съюз. " Това лекуване коства сред 200 и 300 хиляди евро, а това е бюджетът на единствено едно лъчетерапевтично поделение за цялостен месец и с тези пари се лекуват 150-200 души ", споделя доктор Лазаров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР