Тържествен митинг, посветен на национален празник на България - 3

...
Тържествен митинг, посветен на национален празник на България - 3
Коментари Харесай

Българската общност в Молдова празнува 3 март

Тържествен протест, отдаден на народен празник на България - 3 март, се организира през днешния ден в Тараклия. Митингът стартира с полагането на цветя пред паметника на родения в Тараклия участник в Руско-турската война (1877-1878) Олимпий Панов.

 © Българска телеграфна агенция / Ирина Богоева
На митинга участваха ръководителите на регион Тараклия - ръководителят Кирил Татарли, заместник-председателят Павел Тарлев, началникът на районното ръководство на образованието Евгения Мандажи и други.

С поздравления към събралите се пред паметника се обърна кметът на града Сергей Филипов. " Ние, бесарабските българи, почитаме този празник като роден. Точно от тук - от Кишинев, стартира походът на съветската войска, и нашите сънародници дружно с руснаците, финландците и други нации потеглиха да освобождават родината ни България. Ние не забравяме героите си, с имената им назоваваме учебните заведения и улиците в града и тази памет ще бъде безконечна ", сподели Филипов.

Българският консул в Тараклия Иван Стоянов поздрави всички със 140-годишнината от освобождението на България и прочете приветствено писмо от вицепрезидента на България Илияна Йотова. " Сключеният на 3 март Санстефански кротичък контракт не е просто контракт сред две империи, а денят на възкресяването на българската държавност след вековно спиране, сбъдната фантазия и убеденост, че можем да управляваме ориста си, като нация и страна. Да посрещнем празника обединени от обичта към Родината за светлото бъдеще на децата ни ", се споделя в приветственото писмо.

Председателят на Българската община в Република Молдова Фелдор Сабий акцентира, че " през днешния ден всеки българин, който усеща, че в жилите му тече българска кръв, отбелязва празника на независимостта на майка България. Тържествени събрания, кръгли маси, спортни надпревари и други мероприятия се организират освен в Тараклия, само че и в Кишинев, и в други обитаеми места, където компактно живеят българи в Молдова, отдавайки респект към паметта на всички бойци, починали за свободата на България ".

След формалната част на митинга, възпитаници и гимназисти от образователните заведения на Тараклия изнесоха концерт. Тържеството завърши с интернационалната акция " Пробуждане с хоро ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР