Търговци и производители на млечни продукти ни цакат с цената

...
Търговци и производители на млечни продукти ни цакат с цената
Коментари Харесай

Търговци и производители ни цакат здраво с цената на сиренето и кашкавала

Търговци и производители на млечни артикули ни цакат с цената на кашкавала и сиренето. Изкупната цена на млякото понижава, а цените на кашкавала и сиренето в магазините не престават да нарастват, написа " Труд ".

Изкупната цена на млякото е приблизително 0,87 лева за литър, демонстрират последните данни на Министерство на земеделието. Това е намаляване с над 17 на 100 по отношение на изкупната цена на млякото предходната година по това време. Но поевтиняването на суровината не води до намаляване на цените на млечните артикули.

Цената на кашкавала на едро е достигнала 20,71 лева за кг, което е с 5,4% нарастване за година. Ръстът на цената на дребно е над два пъти по-голям от нарастването на цената на едро. Средната цена на кашкавала в магазините е 25,12 лева за кг, като за година повишаването е с 12,2%, демонстрират данни на Министерство на земеделието.

Подобна е обстановката и при сиренето и прясното мляко. Въпреки понижението на изкупните цени на млякото, сиренето за година е поскъпнало с 7,4% до 17,54 лева за кг. Прясното мляко на едро е поскъпнало с 6,2% за година, а покачването на цените в магазините е два пъти по-голямо - с 12,5%, приблизително до 3,25 лева за литър.

Данните демонстрират, че завишението на цените е по цялата верига - и при преработвателите на мляко и при търговците, само че при търговците растежът на цените е двойно по-голям.

Изкупната цена на млякото в България е малко под междинната за страните от Европейски Съюз. У нас изкупната цена е към 42 евро за 100 кг, при 44 евро приблизително за страните от Европейски Съюз. В 14 страни-членки на Европейски Съюз изкупната цена на млякото е по-висока в сравнение с при нас, а в останалите е по-ниска. Най-висока е изкупната цена на млякото в Кипър (64 евро за 100 кг), Малта (56 евро) и Гърция (52 евро).

Най-ниска е изкупната цена в Латвия, Литва и Швеция - към 36-37 евро за 100 кг. Същевременно крайната цена на млякото в магазините в България е една от най-високите за страните от Европа.

Производителите подвигат цените на прясното мляко и млечните артикули, а в същото време понижават производството. За интервала от януари до август създаденото прясно мляко в страната е 43,1 хиляди тона, при 46,5 хиляди тона за същия интервал на предходната година и 52,9 хиляди тона за първите осем месеца на 2021 година

Оказва се, че единствено за две години производството на прясно мляко е намаляло с над 18 на 100. Това изяснява и растежа на цените в магазините.

Подобна е обстановката и при киселото мляко. От януари до август са създадени 110,9 хиляди тона кисело мляко, което е с 6,6% по-малко от производството за същия интервал на 2021 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР