Търговският център извървя пътя от натрупани дългове към банка Пиреос

...
Търговският център извървя пътя от натрупани дългове към банка Пиреос
Коментари Харесай

Първо във Флагман.бг: Бизнесмен от Бургас със солидно портфолио изплува зад сделката с мол Бургас Плаза

Търговският център извървя пътя от насъбрани задължения към банка " Пиреос България " през колекторска компания до сдружение на знаков бургаски бизнесмен

Слес като през август т.г. дългът на мол " Бургас плаза " към банка " Пиреос България " бе платен от " Корпоративна консолидационна компания " (ККК) - най-големият състезател на колекторския пазар в страната, е осъществена нова договорка, научи Флагман.бг.

В началото на декември, само няколко дни преди обществената обмен на активите на   " Бургас Плаза ",  всички вземания се купуват и трансферират от " Корпоративна консолидационна компания " (ККК) на сдружение ‘‘ДАС Шопинг Център Бургас‘‘, благосъстоятелност на Стоян Караненов, който изненадващо стана покупател на първия мол в града

Зад новия собственик на мола стои солидно портфолио от едни от най-успешните планове в областта на недвижимите парцели.

Групата DAS Capital започва активността си преди повече от 30 години в Бургас, основана е от Димитър Караненов. Във времето консорциумът се концентрира най-вече в областта на хотелиерство, недвижими парцели и строителство. 

DAS Capital има сполучливо осъществени вложения в цялата страна, а от през днешния ден прибавя към портфолиото си още един знаков обект за Бургас – парцел с неосъществен и безграничен капацитет, а точно мол " Бургас Плаза ". Хората, които познават метода на работа на новите притежатели са безапелационни, че оттук насетне се чака сериозна смяна, която ще съживи комерсиалния център и ще му възвърне лидерските позиции за Южното Черноморие. 

Историята на първия мол в Бургас

Инвеститори в цялостния търговски комплекс бяха братята Валентин и Десислав Попови, познати и като първите притежатели на софийския ETC - комплексът на The Mall. Хипермаркетите и на двете места бяха правени по поръчка като за Carrefour и след това продадени на " КМБ България " - българският клон на смесеното сдружение сред френската ритейл компания, по това време номер 1 в Европа, и на гръцката Marinoupoulos. Тя държеше правата за отваряне на магазини Carrefour в няколко страни от района, измежду които и България. С тази съсобственост комплексът на Burgas Plaza беше доста атрактивен и още в хода на строителството и частта с мола беше купена от английския вложител Хенри Гуин-Джоунс посредством Gort Holding (60%) и мениджърите и съсобствениците в " Лендмарк " Ричард Макдоналд и Таня Косева-Бошова посредством сдружението им " Бриджкорп " (40%). После Таня Косева-Бошова излезе от инвестицията. Твърди се, че след това братята Попови се връщат в нея.

С гръцката икономическа рецесия обаче Carrefour се отдръпна от джойнт венчъра, Marinopoulos изпадна в неплатежоспособност, супермаркетите под френския бранд затвориха и " КМБ България " банкрутира.

Практиката е посочила, че питателните магазини са основни в комерсиалния микс на моловете - те са в ролята на котва, която притегля гости на дневна база. Така че затварянето на хипермаркета повлича надолу и целия мол. Проблемите в Бургас не бяха изолирани - и другите търговски центрове с магазини Carrefour бяха изправени пред предизвикването да намерят заместител на френския колос, като това лиши години. В множеството молове влезе BILLA, само че това беше придружено с вътрешно преструктуриране и стесняване на пространствата, като изключително огромна реорганизация имаше в The Mall. Допълнителна компликация в Бургас, наподобява, е било и изострянето на връзките сред съдружниците, източниците за което са неофициални.

След рецесията двете елементи на Burgas Plaza поемат по сходни, само че разнообразни пътища. Заради необслужвани заеми против 11.6 млн. евро. частта с хипермаркета става благосъстоятелност на гръцката Alpha Bank, която я трансферира на свое сдружение за неприятни заеми. Частта на мола е заложена против заем в тогавашната " Пиреос банк България ", която беше добита и влята в Пощенска банка.

Новият рестарт на Бургас Плаза през 2024г.

В Търговския указател зад Стоян Караненов излизат повече от 30 компании и несъмнено се смята за една от огромните групи от компании в по Черноморието.  Дружествата имат знаковия за България Гранд хотел  " Приморец " в Бургас, който е отличен с голям брой национални и интернационални влиятелни награди, емблематичен за историческото и актуалното развиване на град Бургас
 5-звездното украшение гранд хотел " Приморец " се намира измежду зеленина, на метри от красивия бургаски плаж
През декември т.г. план на групата в София бе отличен с влиятелната премия " Сграда на Годината ".
 DAS Center Sofia стана Сграда на годината
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР