Търговският оборот между Русия и малката бивша съветска република Грузия

...
Търговският оборот между Русия и малката бивша съветска република Грузия
Коментари Харесай

Какво изнася Грузия за втория по големина нейн търговски партньор Русия - и вносът от там

Търговският оборот сред Русия и дребната някогашна руска република Грузия с население на половина на българското, през първото тримесечие на тази година е намалял със 7% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, до 620 милиона $. Това демонстрират данните на грузинскта Националната статистическа работа, написа " Комерсант ".

Русия както предходната година, е след Турция, като втори максимален търговски сътрудници на Грузия. Делът на Руската федерация във външната търговия на Грузия през първото тримесечие е 13,2%.

Износът на артикули от Грузия за Руската федерация за първите три месеца на годината е малко над 160 милиона $, което е с 9% по-малко от първото тримесечие на предходната година. Вносът от Русия възлиза на 458 милиона $, което е понижение с 6,5% на годишна база.
 Грузия реализира растеж на Брутният вътрешен продукт от 7% за 2023-а
Малката страна граничеща с Турция, която реализира растеж на Брутният вътрешен продукт от 7%

За декември индикаторът е още по-висок

Грузия изнася за Руската федерация (януари - март):
вина, оценени на $65 милиона, което е растеж от 71% по отношение на същия интервал на миналата година; алкохолни питиета — $27 милиона, нарастване със 107% на годишна база; минерални и сладки води - $19 млн., растеж от 16%; газирани сладки питиета — 13 милиона $, нарастване с 30%; цитрусови плодове - $7 млн., нарастване с 250%.
Грузия внася от Русия (януари - март):
петролни артикули — $137 млн., спад от 19% на годишна база; природен газ — $91 млн., нарастване с 21% на годишна база; стоманена армировка — $18 милиона, нарастване с 96%; пшеница и меслин — $15 милиона, нарастване с 21%; стъклени контейнери — $10,7 милиона, спад от 1%.
Обемът на търговията на Грузия с Турция през първото тримесечие възлиза на съвсем 722 милиона $ (+5,6% по отношение на 2023 г.). На трето място по размер на комерсиалния оборот за интервала е Китай, като индикаторът е 330 милиона $ (-12%).

Търговските сътрудници на Грузия, заемащи надлежно четвърто, пето и шесто място, са: Съединени американски щати (328 милиона долара), Азербайджан (298 милиона долара) и Киргизстан (над 237 милиона долара).
 Годишна инфлация от 0,5% - реализира я Грузия
Годишна инфлация от 0,5% - реализира я една Черноморска страна

Цените като цяло в страната за март не са се трансформирали по отношение на февруари
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР