Търговският дефицит между САЩ и Китай, отдавна обект на критики

...
Търговският дефицит между САЩ и Китай, отдавна обект на критики
Коментари Харесай

Търговският дефицит между САЩ и Китай продължава да расте

Търговският недостиг сред Съединени американски щати и Китай, от дълго време обект на рецензии от президента Доналд Тръмп, е траял да нараства и през май, сочат данните на китайските митници, представени от ДПА.

Търговският недостиг на Съединени американски щати и Китай е бил 24,6 милиарда $ през май, което е към 2,4 милиарда $ повече по отношение на април, а също така е по-висок по отношение на същия интервал предходната година.

От началото на годината комерсиалният дисбаланс на Китай със Съединени американски щати продължава да пораства. За интервала януари-май индикаторът е достигнал 105 милиарда $ или към 11,6 милиарда $ повече по отношение на първите пет месеца на предходната година.

Тръмп оказа напън върху Китай да понижи комерсиалния недостиг, който доближи 375 милиарда $ предходната година. Освен това Тръмп желае да ограничи държавната поддръжка, оказвана от Пекин на високотехнологичните компании и да спре кражбата на интелектуална благосъстоятелност. Вашингтон разгласи предходната седмица, че ще наложи мита върху китайски импорт на стойност 50 милиарда $, а до 15 юни ще бъде оповестен лист с продуктите, които ще бъдат наранени.

Китай е запазил забележителен напредък на износа от 12,6 % през май, като темпото е малко по-бавно, в сравнение с през април, добавя Ройтерс.

Вносът също е повишен повече от предстоящото през май - с 26 %, което е най-бързият ритъм от януари.

За май общият търговски остатък на Китай възлиза на 24,92 милиарда $ по отношение на 28,38 милиарда през април. Анализаторите предвидиха индикаторът да се усили до 31,9 милиарда $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР