Търговските вериги, работещи в България, поискаха редица промени в трудовото

...
Търговските вериги, работещи в България, поискаха редица промени в трудовото
Коментари Харесай

Търговските вериги поискаха 7 реформи на трудовия пазар в България

Търговските вериги, работещи в България, желаеха редица промени в трудовото законодателство. Според тях, те ще покачат успеваемостта на стопанската система и ще доведат до понижаване на сивия бранш, което ще усили приходите.

Основните промени, поискани от членовете на Сдружението за съвременна търговия, в което членуват Billa, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage и T MARKET, са унищожаване на рестриктивните мерки за полагане на ексклузивен труд, почасово наемане на чиновници, гъвкави благоприятни условия за образуване на трудовото заплащане, срочни трудови контракти, улеснение на дуалното образование и по-лесно въвеждане на нови специалности.

Ето и подробните промени, систематизирани от Сдружението за съвременна търговия:

Възможността за ексклузивен труд ще увеличи приходите на хората

Съгласно член 143, алинея 2 от Кодекса на труда, изключителният труд у нас е позволен единствено по изключение. Това лимитира оперативно фирмите и хората, които желаят да работят повече и по този начин да усилят приходите си. Според настоящи данни на Евростат, едвам 0,6% от хората у нас работят повече от 49 часа седмично, което е доста по-ниско от междинните за Европейски Съюз 5,5%. Експерти от веригите разясняват, че това число е нереалистично и потвърждава, че в България ексклузивен труд се поставя нерегламентирано, което ощетява бюджета. Освен това съставлява нелоялна конкуренция по отношение на фирмите, които съблюдават разпоредбите и регистрират и заплащат правилно отработеното от чиновниците си.

Тази обстановка може да бъде позволена с отпадане на ограничаването за полагане и обмисляне на ексклузивен труд. Друг вид съгласно специалистите на СМТ е да се усили обсегът на плануваните в КТ изключения. Възможно решение е и да се трансформират рестриктивните мерки за ексклузивен труд като продължителността му не може да надвишава 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец; 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през 1 календарна седмица или 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през 2 поредни работни дни.

Въвеждането на европейски практики за отчитане на работното време ще увеличи успеваемостта на бизнеса

Един от главните проблеми, посочени от участниците в анкетата е обвързван с формалните условия в КТ, свързани с правенето и съхранението на работни графици. В момента се ползва по този начин наречената " Форма 76 ", която работодателите са задължени да употребяват за обмисляне и отчитане на работното време. Затруднението идва от обстоятелството, че тя е много остаряла като формат и идея, само че е единственият документ, който инспекцията по труда приема. В същото време членовете на СМТ употребяват потвърдено интернационално ноу-хау от фирмите майки и ползват в България интернационално потвърдени електронни системи за обмисляне и отчетност на работното време до минута.

Решението на тази обстановка е във въвеждането на базови условия във връзка с планирането и отчитането на работното време. Така всяка компания ще може да употребява лични системи, което би било голямо облекчение за бизнеса.

Гъвкавостта при образуване на заплатата подтиква служащите и възнаграждава заслужено напъните

Според в този момент настоящите разпореждания за идентичен труд се дължи еднообразно възнаграждение. Това условие лимитира работодателите да подтикват положителните си и амбициозни чиновници, които биха желали да се откроят измежду сътрудниците си. Ето за какво отпадането му ще има позитивен резултат, защото ще увеличи вътрешната конкуренция и по-големите старания ще бъдат по-добре възнаградени. Според специалистите на СМТ, решението е в промени в Кодекса на труда, които да дават по-голяма еластичност на бизнеса при установяване на трудовите хонорари.

Почасовото договаряне е съвременна форма, която дава повече благоприятни условия и на чиновниците, и на фирмите

Според участниците в анкетата, все още работодателите нямат опция да наемат хора почасово, което е публикувана процедура в страните от Европейски Съюз и дава опция на хората да съчетават няколко трудови уговорката. В същото време, в България се поставя подобен вид труд. Хиляди хора съчетават няколко работи като постоянно за спомагателните си задължения получават възнаграждение " на ръка ". Това ощетява служащия, който не може да се употребява от обществените придобивки за положения труд. Ощетен е и бюджетът на страната, който не получава дължимите налози и осигуровки.

Според членовете на СМТ решението е смяна на Кодекса на труда, която да разреши на един човек да подписва няколко трудови контракта при ясно дефиниран ангажимент към работодателите. Така хората, които желаят, ще могат да усилят прихода си, а фирмите ще могат да възнамеряват по-добре процесите.

Срочните трудови контракти ще покачат успеваемостта на бизнеса

Възможността за наемане на чиновници за избран интервал от време при сезонни пикове за бизнеса ще помогне за увеличение на успеваемостта на бизнеса. Подобна смяна би била от изгода за редица бизнес браншове. Търговците биха се справили по-добре при пиковете на извършването на покупки в края на ноември и Коледа; туристическият отрасъл би посрещнал по-уверено гостите през лятото, а земеделските производители ще могат да възнамеряват по-добре акциите си. В последна сметка разрешаването на подписване на срочни трудови контракти, ще докара до по-голяма успеваемост и по-добра услуга за клиентите.

Въвеждането на одобрени на Запад специалности ще увеличи потребителско преживяване

Отново за даване на по-добри услуги и повишение на потребителско преживяване са свързани и някои съответни оферти за въвеждане на нови специалности в България. образец за това е специалността " дрогерист " или " съветник козметични, парфюмерийни и биологични артикули и битова химия ", за чието въвеждане работи dm България през последните две години.

Това е специалност, която в страни като Австрия и Германия съществува от десетилетия и е базова за бранша на търговията с дрогерийни артикули. Дрогеристът е човек, който доста добре познава продуктите за персонална хигиена, парфюмерия, хигиена на дома, грижа за бебето и домашните любимци и може професионално да помогне на клиента при извършването на покупки. Въвеждането на тази специалност ще донесе редица позитиви. Хората ще завоюват от способената консултация. Това ще бъде от изгода и за развиването на целия бранш на търговията с дрогерийни артикули. Той ще стане доста по-разпознаваем и от ден на ден хора ще избират да пазарят в профилирани магазини.

Намаляване на административните условия при дуалното образование е инвестиция в пазара на труда

Въвеждането на дуалното образование е голяма стъпка за справяне с провокациите пред пазара на труда и за подготовка на фрагменти, които дават отговор на потребностите на бизнеса. За страдание, съгласно участниците в анкетата, в системата има редица ограничавания, които затрудняват ефикасното ѝ използване. Сред тях са: задължението за приемане на позволение за работа от Инспекцията по труда; множеството официални предпоставки и условия за работодателите, с цел да могат да вземат участие в дуално обучение; неналичието на регулация на заплатите отпуските и болничните на учениците и доста други.

Според специалистите на СМТ всички тези усложнения могат да бъдат преодолени посредством унищожаване на посочените рестрикции и ограничавания. Стъпка в вярна посока би било и назначението на специалисти в МОН, които да дават отговор единствено за дуалното образование и да дават способена и изчерпателна информация на всяка компания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР