Търговските вериги Kaufland и Lidl са първите у нас, които

...
Търговските вериги Kaufland и Lidl са първите у нас, които
Коментари Харесай

Пиеш, връщаш, вземаш пари: Kaufland и Lidl въвеждат автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове

Търговските вериги Kaufland и Lidl са първите у нас, които вкарват автомати за приемане на употребявани пластмасови бутилки и кенове за питиета. За да бъдат подтиквани да рециклират повече, клиентите ще получават ековаучер на стойност 5 стотинки за всяка върната опаковка. Днес от двата хипермаркета демонстрираха пред публицисти по какъв начин работят специфичните машини за преработване.

Съоръженията са ситуирани в общо 15 магазина на двете компании в 9 български града. Сред тях са София, Пловдив, Варна, Габрово, Добрич и Монтана. Машините дават опция на клиентите на двете вериги в тези градове елементарно и бързо да върнат употребяваните от тях опаковки от питиета на мястото, където всекидневно пазарят, като по едно и също време с това способстват за опазването на околната среда.

Как ще получаваме пари против стъкло и пластмаса

Автоматите в Kaufland и Lidl одобряват пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак) и железни кенове. В тях няма да се одобряват пластмасови бутилки от мляко и млечни артикули, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или нечисти.

Получените против върнати бутилки ековаучери ще могат да бъдат употребени при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките, до 90 дни след издаването им.
 Kaufland разшири най-голямата си логистична база в България и на Балканите
Ритейлър Nº1 у нас разшири най-голямата си логистична база в България и на Балканите

Тя се намира в село Стряма

Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се употребява за производството на нови пластмасови произведения от български производители. По този метод се понижава потреблението на пластмаса, пестят се запаси и се затваря виталният цикъл на суровините.
 Милена Драгийска - основен изпълнителен шеф на Lidl България
Източник:

Милена Драгийска - основен изпълнителен шеф на Lidl България

Какви бутилки се одобряват:
Пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал, обозначени със специфичен знак, както и железни кенове.
Не се одобряват:
Пластмасови бутилки от мляко и млечни артикули, олио, зехтин и оцет. Пластмасови бутилки и железни кенове, които съдържат течности, деформирани са или нечисти.
Стойност на ековаучера:
За всяка върната бутилка или кен клиентът получава 5 стотинки. В взаимозависимост от върнатото количество автоматът отпечатва ековаучер за съответната обща сума, който може да бъде употребен при извършване на покупки в Kaufland. Максималната стойност на един ековаучер е 2 лв. (при върнати 40 бутилки/кенове). Ако клиентът върне 40 броя бутилки/кенове, машината автоматизирано издава ековаучер за 2 лв., а клиентът може да продължи да връща. Накрая ще получи нов ековаучер за бройките над 40.  Снимка 612094
Източник:

В България следва въвеждането на национална депозитна система

" Вярвам, че тези пилотни планове ще надградят системата за разделно събиране на боклуци и ще спомогнат за смяна на потребителските настройки. Те ще допринесат за въвеждането на национална депозитна система, която към този момент е реалност в редица европейски страни и която ще ни помогне да реализираме задачите си до 2025 година да рециклираме 77% от пластмасовите бутилки за еднократна приложимост. Това ще се случи и благодарение на бизнеса и с всички жители ", съобщи по време на събитието за старта на пилотните планове заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

Посланикът на Германия у нас Ирене Планк от своя страна акцентира, че тези пилотни планове са доста положително начало за бъдещата депозитна система на страната ни, като даде образец с Германия.

" Това е една стъпка напред към по-ефективна и зелена стопанска система за България. Държавите с пазарни депозитни системи за опаковки за питиета за еднократна приложимост като Германия, да вземем за пример, реализират равнища на възвръщаемост от над 95 % ", съобщи Ирене Планк - дипломат на Федерална република Германия.

Кръговият модел " от бутилка в бутилка "

Главният изпълнителен шеф на Kaufland България Иван Чернев разяснява, че слагането на новите машини за събиране на пластмасови бутилки и кенове е следващата забележителна стъпка, която бизнесът подхваща за понижаване на въздействието върху околната среда.

" Така подкрепяме напъните на страната и локалните общности за повишение на разделното събиране, като насърчаваме клиентите ни да се включат интензивно в този развой. Всяка предадена при нас бутилка ще бъде върната в цикъла на преработване и от нея ще бъде създаден нов рециклируем артикул ", съобщи Иван Чернев.

" С този план желаеме да покажем, че комерсиалните вериги могат да имат значим принос и роля в процеса по събиране на еднократните опаковки и основаването на условия за работеща кръгова стопанска система. Радваме се, че събраните в Lidl опаковки ще се употребяват за производството на нови бутилки и по този начин на процедура ще се реализира кръговият модел " от бутилка в бутилка ", съобщи Милена Драгийска - основен изпълнителен шеф на Lidl България.

Проектът за преработване се осъществя като част от уговорките, заложени в REset Plastic - интернационалната тактика за пластмаса на Schwarz групата, част от която са двете търговски вериги Lidl и Kaufland.

Пазаруване с ековаучер:
Ековаучерът може да се употребява единствено при покупка над 10 лв.. Той е годен за период от 90 дни от датата на издаването му и може да се употребява единствено в магазина, в който е получен. Изключение: ековаучерът не може да бъде употребен за покупки единствено на тютюн или тютюневи произведения, даже цената им да надвишава 10 лв.. Той може да бъде употребен единствено в случай че с изключение на тютюневи произведения, клиентът е закупил и други артикули.  Защо нарастват храните в България? Обяснението на Lidl
Защо нарастват храните в България? Обяснението на Lidl

Търговската верига даде образци за цени на артикули у нас и в Германия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР