Търговските паркове са в процес на изключително бърз растеж както

...
Търговските паркове са в процес на изключително бърз растеж както
Коментари Харесай

Площите в търговските паркове в България нарастват с 50% за година

Търговските паркове са в развой на извънредно бърз напредък както в България, по този начин и в целия район на Централна и Източна Европа и пазарът върви към засищане в средносрочен проект. Това демонстрират данните на консултантската компания за бизнес парцели Cushman&Wakefield Forton.

С близо 11% е повишен размерът им в района към края на 2023 година по отношение на 2022 година, като общата им повърхност доближава 8.35 млн. кв.м. Макар и опериращите площи в България да са релативно дребна част от този размер - 511 хиляди кв.м, растежът на локалния пазар е доста над междинния в Централна и Източна Европа. През 2023 година работещите ритейл паркове са нараснали площта си с над 50%, демонстрират данните.

Значителният растеж в този сегмент от пазара на търговски площи се дължи на извънредно високата интензивност на бизнесмените, както и на закъснялото развиване и ниската база, от която потегля предлагането. Прави усещане обаче, че в целия район площите на ритейл парковете в развиване са доста над тези на търговски центрове, което затвърждава наклонността за дълготраен интерес към този формат от страна на вложители, търговци и консуматори, разяснява Георги Муховски, зам.-мениджър на отдел " Търговски площи " в компанията.

Според него през последните години в района се следи мощен интерес към ритейл парковете, който се показва освен в строителството на нови площи, само че и в навлизането на нови концепции. Докато в България миксът към момента се придържа към класическите оператори, като налични магазини за мода и обувки, супермаркет, електроника, мебели, магазини от вида " Направи си самичък " и неотдавна - места за хранене, на развитите пазари концепциите към този момент оферират също кина, хотели, споделени офис площи и други.

" От пандемията насам усещането на ритейл парковете от страна на потребителите доста се промени. Те се постановиха като практични места за извършване на покупки, до момента в който при моловете фокусът пада върху потребителското прекарване и занимания ", изяснява Муховски.

Според него експанзията на този сегмент е добра вест за пазара на бизнес парцели.

Сред рисковете, съгласно специалиста, за бързия напредък са неналичието на ноу-хау, ръководството на паричните потоци, подценяване или надценяване на капацитета на даден план.

От позиция на търговците главните опасности са от канибализация сред обектите и все по-задълбочаващите се проблеми с намирането и образованието на личен състав.

По данни на Cushman&Wakefield междинната плътност на ритейл парковете в Централна и Източна Европа е 92 кв.м на 1000 поданици. Активните вложения в сегмента бързо трансформират тези индикатори, изключително на бързо разрастващи се пазари като българския.

В края на 2023 година гъстотата на ритейл парковете в България е 75 кв.м на 1000 поданици. Страната ни към този момент изпреварва Полша, където този индикатор е 66 кв.м на 1000 поданици, само че остава измежду страните с най-ниска плътност. Лидер е Унгария, където този индикатор е 172 кв.м на 1000 поданици, а в прилежаща Румъния той е 94 кв.м на 1000 поданици.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР