Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната

...
Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната
Коментари Харесай

Задължават търговските вериги с над 10 обекта в страната да предлагат регионални стоки

Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната се задължават да оферират районна продукция. Това става факт, откакто държавното управление одобри изменение на Постановление 70 на Министерския съвет от 2020 година за обезпечаване на съществени групи храни, създадени на територията на България в комерсиалните обекти, представляващи вериги от магазини, оповестяват от пресслужбата на кабинета.

Контролът по осъществяване на постановлението ще се реализира от Българската организация по сигурност на храните. За неспазване на условията на постановлението ще се постановат наказания от 15 000 до 25 000 лева, а при наново нарушаване - от 30 000 лева до 50 000 лева

Със същото постановление се вкарва и условие обособените места за родна продукция да са с повърхност, която е задоволителна за излагане и продажба на съответните хранителни артикули, както и да са обозначени, че са районно произвеждане. На тези места трябва да се оферират мляко и млечни артикули от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, създадени от районни производители.

Приетите промени не изискват смяна на досегашния ред на доставки в обектите. Единствената цел е да бъде дадена опция за предложение на локална (регионална) продукция, прецизират от Министерския съвет. 

Дава се и формулировка за районни производители като се разяснява, че това са производители или групи/организации на производители с място на реализиране на активността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на прилежаща, граничеща с нея административна област. Например, за административни области София-град и София-област за прилежащи се смятат областите, граничещи със София - област, както и област Пловдив. Производителите с право да употребяват обособените площи в магазините обаче би трябвало да са регистрирани по Закона за подкрепяне на земеделските производители или да имат обект, регистриран според Закона за храните. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР