Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната

...
Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната
Коментари Харесай

Задължават търговските вериги с над 10 обекта да предлагат регионални стоки

Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната се задължават да оферират районна продукция. Това стана ясно след решение на Министерски съвет.

Правителство одобри изменение на Постановление №70 на Министерския съвет от 2020 година за обезпечаване на съществени групи храни, създадени на територията на България в комерсиалните обекти, представляващи вериги от магазини.

Контролът по осъществяване на постановлението се реализира от Българската организация по сигурност на храните. За неспазване на условията на постановлението се постановат наказания , според член 16а, алинея 2 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние.

При нарушаване се постанова имуществена глоба от 15 000 до 25 000 лева, при наново нарушаване - от 30 000 лева до 50 000 лева
 За растеж на цените и недостиг с ново изключително предписание предизвестяват комерсиалните вериги
За растеж на цените и недостиг с ново изключително предписание предизвестяват комерсиалните вериги

Проектът им е показан през днешния ден от Министерството на земеделието

Припомняме, че с разпореждане на Министерски съвет се вкарва условие местата за продажба да са с повърхност - задоволителна за излагане и продажба на съответните хранителни артикули, както и да са обозначени по подобаващ метод , от който да е видно, че предлаганите артикули са районно произвеждане.

На тези места следва да се оферират мляко и млечни артикули от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, създадени от районни производители. Приетите промени не изискват смяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена опция за предложение на локална (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на реализиране на активността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на прилежаща, граничеща с нея административна област.

За административни области София-град и София-област за прилежащи се смятат областите, граничещи със София - област, както и област Пловдив.

Производителите би трябвало да са регистрирани по Закона за подкрепяне на земеделските производители или да имат обект, регистриран според Закона за храните.
 Министерство на земеделието и храните: Няма учредения за скок на цените, в случай че се оферират повече родни артикули
Министерство на земеделието и храните: Няма учредения за скок на цените, в случай че се оферират повече родни артикули

От съответната област или до 200 км от регионалния град...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР