Търговски кораб, отвлечен от мигранти, които преди това екипажът му

...
Търговски кораб, отвлечен от мигранти, които преди това екипажът му
Коментари Харесай

Малтийските власти арестуваха петима мигранти, отвлекли малък танкер

Търговски транспортен съд, похитен от мигранти, които преди този момент екипажът му бе избавил на път за Либия, дойде тази заран в Малта, откакто малтийски спецчасти възвърнаха контрола на екипажа върху плавателния съд, съобщи ДПА, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Петима от 108-те мигранти на борда бяха задържани, когато дребният турски танкер "Ел Хиблу 1 " дебаркира край столицата Валета. Те са обвинени, че незаконно са поели командването на кораба и са го отклонили от курса.

Арестуваните, за които управляващите споделиха, че са оказали "малка опозиция " на малтийските командоси, бяха свалени на сушата с белезници, сподели формален източник.

При слизането си от кораба някои от останалите мигранти целуваха земята, сподели представител на малтийската държавно управление. Мигрантите са борда са били 12 деца, 19 дами и 77 мъже.

Според немската филантропична организация "Морско око " (Sea-Eye), която следи либийското крайбрежие, аероплан от военноморската авиация на европейска страна е забелязал през вчерашния ден две надуваеми лодки с бедстващи мигранти. Пилотът се е свързал с капитана на "Ел Хиблу 1 " и го е помолил за помощ. Танкерът взел мигрантите и траял по курса си, само че те не желали да се връщат в Либия, сочат данните на "Морско око ". Когато корабът наближил на шест благи (ок. 11 км) от либийския бряг, група мигранти се разбунтували и поели контрола върху ръководството.

Малтийските командоси щурмували плавателния съд и възстановили властта на капитана в ранните часове на деня през днешния ден, оповестиха от въоръжените сили на островната страна.

Мигрантите, опитващи се да доближат Европа по море, нормално не желаят да бъдат връщани в Либия, където са изложени на съществени проблеми, в това число изтезания, изнасилвания и рабски труд, отбелязва ДПА.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР