Търговски 5G услуги може да има в България още през

...
Търговски 5G услуги може да има в България още през
Коментари Харесай

Vivacom може да стартира търговски 5G услуги още през 2020 г.

Търговски 5G услуги може да има в България още през 2020 година, в случай че страната в лицето на регулатора освободи спомагателен запас в обсега 3600 MHz и даде достъп и непрекъснати лицензи „ на рационални цени “ до радиочестотния набор 2600 MHz, в който скоро ще се вършат проби. Но всеобщото разпространяване на 5G мрежата изисква както достъп до останалите радиочестотни обхвати (като 700 MHz да вземем за пример за покритие на слабонаслените райони), по този начин и дългочаканите и желани от всички телекоми законодателни промени за улеснено създаване на базови станции. Това съобщи основният изпълнителен шеф на Vivacom Атанас Добрев на конференция в София във връзка 10 години от основаването на обединената компания VIVACOM (от закрепения снабдител БТК и мобилния оператор Vivatel). Ситуацията по отношение на радиочестотния набор има изгледи за поетапанно разрешаване, в това число за обсега 1800 MHz, в който две компании (Булсатком и Max) държат 20 MHz запас без да го употребяват действително, лицензът за който изтича през 2021 година Диапазонът 800 MHz, ангажиран към момента от военните, е по-подходящ за 4G мрежата.

 Атанас Добрев, Съд на Европейските общности на VIVACOM

Атанас Добрев, Съд на Европейските общности на VIVACOM

„ Срещаме схващане и в КРС, и в Министерството на превоза, ИТ и известията по отношение на развиването на 5G и това, че тези технологии ще са доста потребни за повишение на конкурентоспособността на доста промишлености в България. Освен това изчисленията на експертите демонстрират, че браншът би вложил в тази 5G инфраструктура над 800 милиона лв. “, съобщи Добрев. Прогнозите на Европейски Съюз са, че на всяко вложено от страната евро, промишлеността ще вложи още 8 евра. „ Ние даже не желаеме страната да влага, а да облекчи изискванията за вложения в инфраструктура “, добави Жанет Захариева, основен консултант регулации във Vivacom. Въпреки че, съгласно Добрев, има трендове за „ превръщане на политическата воля “, не се виждат дейности в настоящия парламент за улеснение на строителния режим. Нeжeлaниeтo нa дeпyтaтитe дa стартират нeoбxoдимитe пpoмeни, e пo-гoлям пpoблeм зa нaвлизaнeтo нa 5G oт тъpгoвcĸaтa вoйнa сред Съединени американски щати и Китай, разяснява Добрев, защото действително изборът на снабдител за 5G оборудването ще стане на много по-късен стадий (след разпределяне на честотите).

Относно възбраната на Съединени американски щати да се употребява информационно съоръжение на Huawei, Добрев напомни позицията на Европейския съюз, че всяка страна би трябвало да създаде методика за оценка на риска при потребление на артикули за сериозна инфраструктура. Подготовката на такава методика към този момент е почнала в МТИТС, тъй че при избора на лист с претенденти за доставка на 5G съоръжение, Vivacom ще следва тази методика, изясни Добрев.

Същевременно наложената от Съединени американски щати възбрана за продажба на съставни елементи и програмен продукт от американски компании на китайския производител докара до обстановка, при която идващите модели смарт телефони на Huawei няма имат достъп до услугите на Гугъл, най-много магазинът за приложения Гугъл Play. Добрев съобщи, че Vivacom няма открити да поръчва телефони без достъп до услугите на Гугъл, само че въпреки всичко изрази вяра, че разногласието ще се позволи в обозримо бъдеще. „ Иначе рискуваме да навлезем в нов интервала на мощно фрагментиране “, сподели той, напомняйки за войната на стандартите при видеокасетите сред VHS и Betacam.

Дигитални услуги и преживяване изместват телефонията и физическата търговия

Всъщност най-важни за един оператор не са технологиите и мрежите, а потребителите и опцията да им предоставим мечтаните от тях разнородни цифрови услуги, сподели още Атанас Добрев, напомняйки, че тактиката на компанията към сливане на всички услуги под една марка продължава към този момент 10 години при трима разнообразни притежатели. „ За 10 години сме вложили в нашата инфраструктура и услуги съвсем 1,9 милиарда лeвa “, зaяви глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop на Vivacom.

Само през предходната 2018 година компанията е вложила над 187,5 милиoнa лeвa, или с 3,6 на 100 повече спрямо 2017 година Приходите са нарастнали на годишна база с 6,6 на 100 до 948 милиона лв., като 60 на 100 се генерират от мобилния бизнес, добави финансовият шеф на оператора Асен Великов. По този метод Vivacom резервира за шеста поредна година лидерската си позиция на българския пазар на телекомуникационни услуги. С 12,8 на 100 се усилва и облагата преди налози, oбeзцeнĸи и aмopтизaции (EBITDA) дo 359,8 милиoнa лeвa (на сравнима база, т.е. след използване на интернационалните счетоводни стандарти 15 и 16 и за двете години). Heтнaтa пeчaлбa на компанията за 2018 година е скочила със 79,6% дo 127,7 милиoнa лeвa.

 Фнансовият шеф на Vivacom Асен Великов

Фнансовият шеф на Vivacom Асен Великов

Тенденцията към възстановяване продължава и през първото тримесечие на 2019 година, за което приходите са 235,2 млн. лв., или с 5,5 повече по отношение на същия интервал на 2018 година, а EBITDA e повишена до 112,5 млн. лева Нетната облага за тримесечие също скача – с съвсем 46% до 38 млн. лв..

Основните фактори за сполучливите финансови резултати са мобилните услуги, в това число покритие на общо 615 обитаеми места с мрежа LTE Advanced, стартираната VoLTE услуга 4G Voice, както и построяването на платформа за самообслужване на клиентите MyVivacom. Вторият значим фактор е огромната оптична мрежа, през която се дават освен съвременни сложни широколентови услуги на семействата и бизнеса, само че и тя е добра основа за по-бързо внедряване на бъдещите 5G услуги, разяснява Великов. Покритите с оптична мрежа до дома семейства са над 1,182 милиона от 25 града, а в още 112 обитаеми места оптиката до разпределителния долап (след който се употребява „ медна “ VDSL технология за достъп) са покрити още над 296,3 хиляди семейства. Именно тази мрежа дава опция на Vivacom да остане най-предпочитан снабдител на интерактивна телевизия (IPTV) с 50% пазарен дял в края на 2018 година Абонатите на платени телевизионни услуги са се нараснали с 4,7% до 468 000, а общият брой на клиентите на закрепен широколентов достъп се е нараснал с 2,8% до 444 000.

Към 31 декември 2018 година VIVACOM регистрира над 3,71 милиона мобилни консуматори, а междинния месечен доход от клиент (ARPU) е 12,90 лева за четвърто тримесечие на 2018 година и 13,20 лева за интервала януари – март 2019 година

Цялото показване на Vivacom можете да видите на Фейсбук страницата на Computerworld:

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР