Търговската война между Съединените щати и Китай ескалира. Вашингтон вдигна

...
Търговската война между Съединените щати и Китай ескалира. Вашингтон вдигна
Коментари Харесай

Търговската война между САЩ и Китай ескалира

Търговската война сред Съединените щати и Китай ескалира. Вашингтон подвигна митата за китайски артикули за над 200 милиарда $. Пекин изрази страдание за действието и даде обещание контрамерки. Следват детайлности за реакциите на проблема - в двете страни и по света.

 © БГНЕС
Както даде обещание, след малко предупреждение от едвам пет дни, президентът Доналд Тръмп увеличи митата от 10 на 25 % на повече от 5 700 китайски артикули. Най-тежко ще пострада производството и износът на рутери, модеми и предавателни устройства - промишленост за общо 20 милиарда $ в Китай. Ще бъде наранена и търговията с мебели, прахосмукачки, авточасти, осветяване, строителни материали.

Пекин изрази страдание за решението и даде обещание реципрочни контрамерки.

Лю Хъ, вицепремиер на Китай: Разбира се, Китай е уверен, че увеличението на митата в тази обстановка не е решение на казуса. А в противен случай - вреди на Китай, на Съединените щати и на целия свят. Най-добрият излаз е да решим казуса по един добър и кардинален метод - с договаряния.

Поредното увеличение на цените се случва на фона на договарянията за слагане на завършек на комерсиалната война сред двете най-големи международни стопански системи, които не престават няколко месеца. Въпреки указа за следващото обмитяване през днешния ден китайската и американската делегации разговаряха още веднъж. Часове след влизането на новите мита в действие президентът Тръмп написа в " Туитър ", че не се бърза със сключването на договорка с Китай, и че мярката ще направи американската стопанска система по-силна.

 Съединени американски щати подвигна митата за китайски артикули за над 200 милиарда $ Съединени американски щати подвигна митата за китайски артикули за над 200 милиарда $
В 7 часа тази заран Вашингтон увеличи митата за китайски артикули за над 200 милиарда $. Увеличението е от 10 на 25%.

От митата ще има доста по-голяма изгода, в сравнение с от която и да било феноменална договорка от обичаен тип. Освен това е доста по-лесно и бързо. Фермерите ни ще се оправят по-добре и по-бързо, а на гладуващите народи ще може да се помогне. За някои артикули ще има изключения, или пък ще се откри нов източник.

И добави, че нова процедура за повдигане на митата с 25% на китайски артикули на стойност 325 милиарда $ е почнала. Според анализатори обаче не Китай ще заплаща разликите в митата, а американските вносители и консуматори.

Продължаващата съвсем година комерсиална война по оста Пекин-Вашингтон заплашва международния стопански напредък, а това ще докара до загуба на работни места и в Европа, предизвести френският министър на стопанската система и финансите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР