Търговската експлоатация на газовия интерконектор между България и Гърция, който

...
Търговската експлоатация на газовия интерконектор между България и Гърция, който
Коментари Харесай

Челен сблъсък заради газовата връзка с Гърция, чийто старт отново е под въпрос

Търговската употреба на газовия интерконектор сред България и Гърция, който се строи към този момент 12 години, стана мотив за първия сериозен спор със служебния кабинет на Гълъб Донев. старта на

Малко по-рано денем Кирил Петков упрекна новия министър на енергетиката за избор на контролен съвет на ICGB - компанията, която ръководи интерконектора с Гърция.

" Така сдружението няма да извърши условията за смяна на корпоративната конструкция според модела на Независим метафоричен оператор. Има заплаха от забавяне по отношение на поставения от регулаторите период. Това значи закъснение на фрапантното понижаване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в екплоатация ще спести милиони на България ", споделя той.

Малко по-късно " Капитал " разгласява своя публикация, в която също твърди, че първия си работен ден отпред на МЕ Христов е отменил решение на предшественика си за избора на членове на Надзорния съвет на компанията-оператор ICGB.

Медията твърди, че този ход може да забави с най-малко два месеца работата на ICGB, тъй като се нарушава крайния период по сертификацията им от КЕВР и гръцкия енергиен регулатор, координиран с Европейска комисия.

В петък следобяд обаче Министерството на енергетиката разгласява опровергаване, в което се споделя, че Христов не отменял назначенията, а те са спрени поради забележки на Агенцията по вписванията.

Одобрението на Надзорния съвет на ICBG е станало още на 22 юли с решение на Александър Николов, само че заради процедурни неуредици то по този начин и не е вписано в Търговския указател.

Един от формалните мотиви е спор към изписването на един от новите шефове Георгиус Сатлас, който в един от документите е посочен с име " Джордж ", както написа " Капитал ".

Същото се удостоверява и от Министерството на енергетиката, които обаче показват, че има и други проблеми - " неизпълнени административни условия и изчезнали наложителни документи като решение на националните регулаторни органи за утвърждение на взетите решения ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР