Търговията на Европейския съюз с Русия беше силно засегната след

...
Търговията на Европейския съюз с Русия беше силно засегната след
Коментари Харесай

Търговията между ЕС и Русия се срина след началото на войната в Украйна

Търговията на Европейския съюз с Русия беше мощно наранена след нахлуването на Русия в Украйна, като Европейският съюз наложи ограничавания върху вноса и износа на редица съветски артикули. Ефектите от тези ограничения са изключително забележими през последните месеци, показва Евростат.

Като се имат поради сезонно поправените стойности, както европейският експорт, по този начин и вносът спаднаха доста под равнищата преди нашествието на Русия.

Делът на Русия при вноса в Европейски Съюз от трети страни спадна от 6,4% на 3,8% сред февруари 2022 година и септември 2022 година През същия интервал делът на износа към трети страни на Европейски Съюз в посока Русия спадна от 2,3% на 1,1%, демонстрират данни на европейската публична статистика.

Търговският недостиг на Европейски Съюз с Русия доближи своя връх в размер на 19,6 милиарда евро през март 2022 година, само че по-късно стартира прогресивно понижава и през септември 2022 година възлизаше на едвам 9,7 милиарда евро.

Когато се преглежда каузи на Русия във вноса на Европейски Съюз от трети страни за шест основни продукта, се вижда мощен спад при вноса на въглища, природен газ, нефт, торове, желязо и стомана, до момента в който при никела делът леко се е нараснал. Най-голям спад е регистриран при въглищата (от 45% през 2021 година на едвам 13% през третото тримесечие на 2022 г.), при природния газ (от 36% на 18%), при торовете (от 29% на 17%) и при желязо и стомана (от 16% на 5%).

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР