Търговията между България и Румъния отчита положителни тенденции, като стокообменът

...
Търговията между България и Румъния отчита положителни тенденции, като стокообменът
Коментари Харесай

На плюс сме от търговията с Румъния

Търговията сред България и Румъния регистрира позитивни трендове, като стокообменът ни за предходната година възлиза на 3,8 милиарда евро, което е нарастване с 5,7%. Това сподели заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на българо-румънските съвещания за икономическо съдействие. Делегацията от Румъния се управлява от държавния секретар в Министерството на бизнес средата, търговията и предприемачеството Стерика Фундуля.

" Салдото в двустранната търговия е позитивно за България и е в размер на 256 млн. евро за 2016 година ", акцентира зам.-министър Манолев.

По думите му един от методите за повишение на стокообмена е посредством нашарване на комерсиалните потоци сред двете страни и включване на нови артикули в листите на търгуваните артикули. Между България и Румъния се обменят най-вече метали и железни произведения, нефтени артикули, захар, зърнени култури, лекарства, произведения на хранително-вкусовата индустрия, както и транспортни средства, в това число трактори и коли, стана ясно по време на съвещанието. Като браншове с вероятност за напредък в двустранната търговия бяха посочени машиностроене, електроника и електротехника, строителство, хранително-вкусова индустрия, текстилна и трикотажна индустрия, IT аутсорсинг и други

От своя страна държавният секретар на Румъния Фундуля подчертава на ограниченията, които румънското държавно управление подхваща за възстановяване на бизнес средата и на резултатите, които се реализират. Той също обърна внимание на резултатите, които се регистрират в двустранната търговия сред България и Румъния и показа данни, съгласно които все още над 2000 компании с български капитал оперират в северната ни съседка. Приблизително същата е и цифрата на румънските компании в България, стана ясно по време на срещата. За нас е доста значимо да продължим да насърчаваме идването на повече български вложители в Румъния, както и да подкрепим румънски компании да осъществят планове в България, означи държавният секретар.

Очаква се по-късно през днешния ден заместник-министър Манолев и държавният секретар Фундуля да подпишат взаимен Протокол от съвещанието на двустранните българо-румънски стопански съвещания.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР