Таралежите са всеядни животни, като основният им рацион на хранене

...
Таралежите са всеядни животни, като основният им рацион на хранене
Коментари Харесай

Колко дълго живеят домашните таралежи?

Таралежите са всеядни животни, като главният им рацион на хранене това са дребните животни. Интересен факт е това, че организмът им е пригоден даже към кахъри, като по този начин могат да изядат елементарно даже отровните животни. Заедно с това обичат да се хранят с разнообразни инсекти, плодове, зеленчуци, червеи, жаби и гущери.

Колко дълго живеят домашните таралежи?

Тези сладки бодливи другари са доста благи и сладки, като децата просто ги обожават. В дивата природа живеят не повече от 5 години, а в домашни условия продължителността им на живот е много по-голяма, а точно - домашните таралежи живеят 10-15 години.

Това обаче в огромна степен зависи от грижите за таралежа. Имайте поради, че в случай че сте решили да си вземете подобен питомец, то няма да ви е доста елементарно да се грижите за него, или най-малко първоначално, до момента в който свикнете.

От какво зависи продължителността на живот на домашните таралежи?

- храната на таралежа;

- постоянните ветеринарни прегледи;

- хигиенични грижи;

- наследствеността.

 Домашни таралежи

Съществува мнение, че животните като цяло живеят много по-малко в дивата природа, а точно съпоставяне с домашните условия и за жалост постоянно това е по този начин. Това вярно е настоящо и за домашните таралежи, които живеейки със стопаните си, се намират под тяхното застъпничество и няма от какво да загинат прибързано.

Защо домашните таралежи живеят повече?

1. Липсата на врагове (лисица, бухал и други), както и редица други рискове, които могат да съкратят живота им;

2. Наличието на храна и това, че няма да им се постанова сами да си я намират, а това от време на време може да е много комплицирано в дивата природа;

3. Ако таралежът е болен, то стопанинът му неотложно ще го води на лекар;

4. Няма късмет да попаднат под кола, както се случва в дивата природа.

 Отглеждане на таралеж

Домашният ви таралеж наложително би трябвало да си има собствен ъгъл за игра и отмора, където да му е уютно и умерено. Можете да купите специфични кафези за развъждането им в зоомагазините, които към този момент са оборудвани с хранилка, тоалетна, място за пиянство и игра.

В никакъв случай не слагайте покрай тях някаква химия, защото тривиално могат да се отровят. Не по-малко рисково е това, че в случай че паднат от високо, могат да загинат, по тази причина в случай че решите да ги пуснете на разходка из дома ви, постоянно ги наглеждайте.

Едни от най-популярните домашни породи таралежи са степните, евразийски и ушатите, като най-често хората си вземат по този начин наречения африкански тип. Това са декоративни типове, които доста по-лесно могат да живеят с хората, само че и дружно с това имат добър имунитета, което още удължава продължителността на живот на домашния таралеж.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР