Таня Петрова за втори път е част от гражданската квота

...
Таня Петрова за втори път е част от гражданската квота
Коментари Харесай

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Таня Петрова: Силното образование на Варна и младите хора са голямото предимство на морската столица!

 Таня Петрова за повторно е част от гражданската квота в листата на ГЕРБ във Варна. Тя е трета в актуалната листа на обединението ГЕРБ-СДС след лидера проф. Костадин Ангелов и маестро Страцимир Павлов. 

" Най-стратегическата, дълготрайна и безспорна инвестиция в бъдещето на обществото е доброто обучение. Приоритет е и ще бъде образованието ", показа за  Varna24.bg Таня Петрова.

- Г-жо Петрова, към този момент имате богат опит като депутат от Варна, кои бяха най-важните тематики, по които работихте до момента като народен представител в Народното събрание?

-През последните 4 години НС и държавното управление на ГЕРБ извършиха дълбоки и сполучливи промени в бранша, като за голяма част от тях успяхме да осигурим и политически консенсус, който да гарантира устойчивостта и дългосрочността им.

Увеличихме двойно учителските заплати спрямо 2017 година, с което променихме коренно социалния статус на учителската специалност и я направихме по-привлекателна за младите хора. Образованието се реализира значително по модерна методика, в съвременни кабинети. Имаме повече просвета, повече процедура, повече благоприятни условия за всяко дете съгласно ползите и качествата му.

В учебните заведения не се подтикват наказванията, скуката, механичното учене-без схващане. Наред с това успяхме да върнем хиляди необхванати деца в клас и намалихме значително отпадането им от образователната система.

През миналите години беше направено доста за развиване на професионалното и дуалното обучение и за влизането на бизнеса в учебните заведения и в университетите. Образователната политика предизвиква образованието на стратегически значими специалности от специалности. Обобщено това са 51 предпазени специалности от специалности и 77 специалности с предстоящ дефицит от фрагменти на пазара на труда. Има растеж на приема по специалности от професионалните посоки, свързани с компютърните и осведомителните технологии. Важно е да се подчертае, че всички обучавани възпитаници в паралелки с дуално образование получават стипендии.

Ще продължим и надградим!

- Какви са задачите и упоритостите, набелязани в програмата на ГЕРБ-СДС в областта на образованието в идващия мандат?

- И в идващия управнически мандат образованието, науката, културата и развитието на човешкия капитал ще бъдат измежду главните ни цели.

Усилията ни в тази посока би трябвало да бъдат продължени със смели промени, които да гарантират обучение, оптимално съответстващо на потребностите на пазара на труда.

Ще затвърдим водената политика на увеличаваща се бюджетна поддръжка за бранша и ще повишим разноските за обучение до 5% от Брутният вътрешен продукт, в това число като увеличим разноските за висше обучение до 1% от Брутният вътрешен продукт.

Хората в системата са ключът към по-добро обучение. Ако имаме положителни и стимулирани учители и преподаватели, ще имаме положително обучение и ще живеем в проспериращо общество. Ангажираме се да усилваме възнагражденията в бранша с ритъм изпреварващ нарастването на междинната заплата за страната, да поддържаме  средните училищен заплати на равнище над 125 % от междинните за страната и да повишим междинната заплата във висшето обучение до равнище от над 140 % от междинната за страната.

В новата стратегия на ГЕРБ-СДС са заложени значими задължения като предпочитани вложения в основаването на условия за приобщаване на всяко едно дете в училище-или още по-модерна просветителна инфраструктура, да се пресече възпроизводството на неграмотността от потомство на потомство и понижим отпадането от системата, да насърчим възпитателната работа в това число и с родителите  във всяко учебно заведение и детска градина, освобождение от такси всички деца в предучилищна възраст, да продължим напъните за модернизиране на професионалното обучение, което образова и развива уменията на 21 век, а и е добра опция за децата с риск от прибързано отпадане от просветителната система.Ще бъдат построени 10 съвременни студентски капмуса, ще се финансира построяването на универсистетска школа за развиване на изкуствен интелект.

- Какво още би трябвало да се направи съгласно вас, с цел да се увеличи качеството на просветителния развой?

Работим не за елементарен учебен развой, а за качествен- за всяко дете. На фокус е приобщаващото обучение – грижа за всеки възпитаник, с цел да получи най-хубавото.

Затова се нуждаем от хора, с които да сме допустимо най-открити. Да водиш същински диалози с хората наподобява доста просто и явно, само че се желае кураж и рискуване, познания и доверие.

България влезе в пандемията с забележими просветителни неравенства и натрупването на неефективности в процеса на учене основава предпоставки за друго качество в ученето и увеличение на тези просветителни неравенства - както хоризонтални, сред обособените групи, по този начин и отвесни, вътре в самите групи.

Качеството на образованието е разбиране, натоварено с абстрактност. С други думи, заради многомерния му темперамент и неналичието на ясна формулировка, другите хора могат да имат разнообразни разбирания.

За да се промени нещо, то би трябвало да се измери- с цел да знаем от кое място тръгваме и да забележим реализираме ли нещо.

-Каква е ролята на дигитализацията в областта на образованието, къде е салдото сред действителното и виртуално образование?

За всеки е ясно, че присъственото образование е несравнимо с напълно онлайн образованието.

Ефективността се мери по отношение на задачата, а тя в никакъв случай не е била отдалеченото образование да замести присъственото. От такава позиция, то не е дейно. Но от позиция децата нищо да не вършат, да стоят просто ей по този начин, то е дейно. Трябва да отчетем, че по-продължителен престой отвън просветителната система може да сътвори една по-сериозна деангажираност, изключително в ученици от избрани уязвими групи.

Но при децата с висок социално-икономически и културен статус образованието у дома се реализира от всевъзможни източници - родителите беседват с децата си, стимулират ги, оказват помощ им да учат. Цялата среда е подкрепяща ученето. За страдание в други фамилии не е по този начин. За тези деца сериозна е ролята на учителя, това, което се случва в класната стая, на целия положителен учебен климат, който може да влияе.

Ако не се ангажират децата от уязвими групи и те не бъдат дейно включени, ще има последици, за превъзмогването на които през идващите години ще трябват доста повече старания от нужните в този момент.

-Нужна ли е спомагателна подготовка на учителите в тази сфера, с цел да отговорят те на новите условия, поради пандемията?

-При изключителните условия на работа във връзка с обучениието от разстояние в електронна среда, увереността на учителите в качествата им да работят с технологиите, да извличат изгода и да реализират качество на преподаването, играе основна роля за действителното им показване и за постигането на резултати за учениците. Колкото по-висока е софтуерната самоефикасност на учителите, толкоз по-лесно се оправят с организирането на процеса на преподаване и учене от разстояние в електронна среда и откриват повече благоприятни условия да опитват с разнообразни способи на преподаване. Технологичната самоефикасност на учителите се асоциира с по-висока мотивация, ангажираност и по-пълноценно учене на учениците. А за всичко това е нужна непрекъсната подготовка, която би трябвало да е преоритет в политиката на всяко учебно заведение. МОН наложително би трябвало да управлява този развой и изключително качеството на услугите, тъй като страната дава доста пари за образование и поддържаща подготовка на учителите.

- Какво още би трябвало да се направи, с цел да оправдае Варна купата си " Град на знанието “?

- " Варна - Град на Знанието "  е самодейност на кмета на Община Варна Иван Портних, която има за цел дълготрайно развиване и трансформиране на икономическия профил на града посредством цифрови, новаторски и зелени решения. Обединяват се напъните на локалната власт, бизнеса, просветителния и теоретичен бранш за осъществяване на цялостния капацитет на града. В края на 2020 г бе подписан Меморандум за съдействие и партньорство, в който участниците декларират подготвеност да работят дружно за реализиране на стопански напредък.

Тази идея е подкрепена от цялата академична общественост - от шестте университети във Варна

Образованието е приоритет №1 за Община Варна. И тази година в бюджета се отделят най-вече средства за обучение - 184,8 млн. лева, което е 38% от макрорамката. Увеличението е с 30,7 млн. лева по отношение на м.г.

Доверието на изпълнителната власт към Варна е огромно. И вследствие на това Министерски съвет отпусна 31,2 млн. лева за създаване на нови здания и пристройки на 12 учебни заведения, ясли и детски градини.

мате едно доста значително предложение, което касае родителите на децата в детските ясли и градини, а точно, освобождението от такси за посещаване на децата, осъществимо ли е това и в какви периоди?

-След построяването на новите детски градини и ясли ще бъдат открити нови  679 места. Варна е град, в който за всяко дете има място в детска градина и детска ясла.

Морската столица разполага с чудесна просветителна инфраструктура, обичайно притегля гении и сполучливо преориентира стопанската система си към по-високата добавена стойност, стъпвайки на цифровите умения и развойната активност в корабоплаването, информатиката и медицината.

Силното обучение на Варна и непрекъснатият приток на младежи са най-важното преимущество на града. Близо 30 хиляди са студентите в морската столица – разпределени в 6 университета, а размерът на " висшата " стопанска система е над 450 млн. лева.;

Преплитането на просвета и бизнес е основен фактор, който оформя капацитета на община Варна. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР