Танкерът за втечнен природен газ Николай Евгенов напусна ремонтния док

...
Танкерът за втечнен природен газ Николай Евгенов напусна ремонтния док
Коментари Харесай

Очукани от леда руски танкери се срещнаха при ремонт във Франция

Танкерът за полутечен природен газ „ Николай Евгенов ” напусна ремонтния док във френското пристанище Брест. След първото прекосяване по Северния морски път през януари за доставка на полутечен газ (LNG) до Азия, корабът се нуждаел от ремонт на централната задвижваща система. „ Николай Евгенов ” беше сменен в Брест от различен танкер за доставка на съветски полутечен природен газ „ Яков Гакел ”. Веднага двата съветски тристаметрови газоносещи танкера в пристанището впечатлиха французите.
Според навигационния портал Marinetraffic, „ Николай Евгенов ” към този момент е напуснал френското пристанище Брест и се насочил към Гьотеборг в Швеция. В продължение на 16 дни в дока на Damen Shiprepair на този танкер е подложен на ремонт централния азипод (задвижваща система). Според Le Telegramme експертите на корабостроителницата са извадили витлата и на трите азипода за инспекция. Френското издание отбелязва, че за работата е употребявано ново съоръжение, което разрешава обслужване на съоръжение с маса 300 тона.
Руските газовози „ Николай Евгенов ” и „ Кристоф дьо Маржери ” станаха първите танкер за полутечен природен газ, плаващи по Северния морски път през януари. Без съпътстващи ледоразбивачи те доставиха съветски полутечен газ в Китай и Южна Корея. По Северния морски път те понижиха времето за доставка от пет на три седмици и дойдоха в азиатските страни в точния момент. Поради продължителното студено време в района имаше дефицит на газ и цената му скочи над 1300 $ за хиляда кубически метра. Северният морски път даде опция за доставка на полутечен газ от Ямал от една до две седмици по-рано от американските снабдители на LNG.
„ По цялата дължина на Северния морски път „ Кристоф дьо Маржери ” плаваше независимо, без ледоразбиващ конвой, като в същото време запазваше безвредна скорост, отчитайки ледените условия и лимитираната видимост. Около 66% от общото време на корабоплаване, с цел да се преодолеят площите с затрупан лед, плавателният съд се придвижи напред с кърмата, реализирайки правилото на двойно деяние, заложен в неговия дизайн. Средната скорост на корабоплаване е била 9,5 възела “ - сподели притежателят на един от танкерите.
След прекосяването на арктическия лед обаче на танкера „ Николай Евгенов “, както оповестява „ Комерсант “, е открита нередовност в централната задвижваща система. Корабът достави товара в точния момент, само че се върна по кръгово придвижване - през Суецкия канал и на 26 февруари дебаркира в Брест.
На 14 март, преди заминаването на „ Николай Евгенов ”, различен газовоз - „ Яков Гакел ”, спрял на близкия пристан.
„ В неделя следобяд в комерсиалното пристанище на Брест се състоя впечатляващо шоу. Когато „ Николай Евгенов ” се канеше да напусне сухия док номер две, сходен транспортен съд на име „ Яков Гакел ” дебаркира на пристан номер едно. Две големи цистерни за полутечен природен газ, дълги 299 м и необятни 50 м, са проектирани да транспортират полутечен газ от Ямал по целия свят “ - написа в Le Telegramme.
Според вестника „ Яков Гакел " няма да бъде вкарван в сухия док. На кораба ще бъде осъществена инспекция на товарния контейнер, а продължителността на работата ще зависи от резултатите от инспекцията.
Според навигационния портал Vesselfinder, през февруари-март корабът е направил две пътувания от Ямал LNG до испанско и френско пристанище.
Танкерите за полутечен природен газ „ Николай Евгенов ” и „ Яков Гакел ” са издигнати за плана за ЯМС LNG в южнокорейските корабостроителници Daewoo. Корабите са благосъстоятелност на един от най-големите корабособственици в света - Teekay Shipping Corporation.
 Съединени американски щати споделят, че Израел е атакувал най-малко дузина танкери, отиващи към Сирия Съединени американски щати споделят, че Израел е атакувал най-малко дузина танкери, отиващи към Сирия
Американски публични лица и районни чиновници упрекнаха Израел, че " най-малко дузина " танкери, отиващи към Сирия, са станали цели на из...
До края на 2022 година би трябвало да бъдат пуснати в употреба два нови ледоразбивачи с нуклеарен вид от вида LK-60. Според ръководителя на „ Новатек ” Леонид Михелсон това ще обезпечи целогодишно доставяне с полутечен газ от съществуващия план за полутечен природен газ „ Ямал СПГ ” и бъдещия „ Арктик СПГ-2 ” за Азия. Освен това, дружно със стартирането на плана, чийто първи стадий е плануван за началото на 2023 година, флотът от арктически превозвачи ще бъде запълнен и до 2025 година ще се усили с още 18 арктически газоносители.
Според прогнозите на Shell 75% от бъдещият напредък на потреблението на ВПГ в света ще падне върху страните от Азиатско-Тихоокеанския район и те ще се трансфорат в нова точка на борба сред съветските и американските производители на полутечен газ.
А за съветските LNG-проекти в Арктика е значимо прекосяването по Северния морски път, тъй като разрешава да се понижат както периодите, по този начин и разноските за доставка. Главният изпълнителен шеф на Atomflot Вячеслав Рукша съобщи още през 2017 година, че навигационният сезон по Северния морски път продължава шест месеца (юни - ноември). В същото време разноските за доставка на звук LNG до китайския Янтян през южния маршрут са да вземем за пример 91,5 $ за звук полутечен газ (1380 кубически метра), а по северния маршрут - 64 $.
*Снимката е илюстративна
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР