Тангзонг е метод, използван в производството на хляб, който трябва

...
Тангзонг е метод, използван в производството на хляб, който трябва
Коментари Харесай

Методът Тангзонг запазва хляба мек и пухкав с дни

Тангзонг е способ, употребен в производството на самун, който би трябвало да сътвори мек и бухнал самун. Произходът му води началото си от Япония. Въпреки това той е разпространяван в цяла Югоизточна Азия през 1990 година от китайка с името Ивон Чен, която е написала книга, наречена 65° хлебен лекар. Използването на този способ разрешава на хляба да остане пресен за по-дълго, без да е належащо да се употребяват изкуствени консерванти.

За да се направи Тангзонг, би трябвало да се смесят дружно една част брашно с пет елементи течност, с цел да се направи гладка паста. Това нормално е вода, само че може да бъде мляко или примес от двете.

След това сместа се загрява в тенджера, до момента в който доближи тъкмо 65°C, маха се от огъня, покрива се и се оставя да се охлади до стайна температура, когато тя ще бъде подготвена за потребление. Би било потребно да имате цифров термометър със сонда, с който тъкмо да измерита температурата.

Ако не вършиме хляба незабавно, Тангзонгът ще се резервира в хладилника за няколко дни, само че ще би трябвало да го оставите на стайна температура, преди да преминете към приложимост. Тангзонгът се прибавя към главното брашно дружно с течността - смесването им по време на месенето е напълно обикновено.

Количеството на Тангзонг, употребявано за изработката на самун, би трябвало да бъде към 35% от тежестта на главното брашно. Най-добре е да сложите малко повече, защото течността ще се изпари леко по време на печенето.

За да извършите самун с тегло към 1 кг, е целесъобразно да ползвате брашно 480 г, 200 г течност и 170 г Тангзонг (направен с брашно 30 грама и 150 грама течност), което ще даде хидратация към 68%. Можете, несъмнено, да коригирате количеството на течността, само че пропорциите на Тангзонга не би трябвало да бъдат поправени.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР