Тамянът е ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата

...
Тамянът е ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата
Коментари Харесай

Тамян - всичко, което трябва да знаем за него

Тамянът е ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата от жанр Boswellia. Тя се употребява за произвеждане на ритуален тамян, само че също по този начин в парфюмерията и козметиката.
Добивът и търговията със смола са добре развивани в продължение на хилядолетия. Отглеждането и грижата за дърветата до неотдавна е била нископлатена активност, само че това се трансформира през последните години. Изключително огромен дял от добиваната сурова смола се преработва посредством водно-парна филтрация.
Така се извлича високо цененото етерично масло „ Frankincense “. В Европа най-големите дестилерии за преправка на недопечен тамян се намират в България и Англия. В Азия надлежно те са в Индия и Китай.

Защо хората горят тамян? Тамянът е вещество, отделящо пушек. Той е изработен от естествени материали, които могат да бъдат изгорени, с цел да основат благоуханен ароматен пушек.
Различните типове тамян имат разнообразни аромати и материали. Някои образци са кедър или роза. Някои се вършат със смоли, до момента в който други се вършат с прахове.
Тамянът се употребява за ободряване на аромата на закрити площи, за духовни цели, за здраве и други.
Както всичко друго, което отделя пушек и тамянният пушек се вдишва при потреблението му. Има някои подозрения по какъв начин тамянът се отразява на здравето ни.

От какво се прави тамянът? Тамянът нормално е направен от най-вече естествени материали. Първите основани тамяни са направени от ароматни материали като култивиран чай, смоли, масла, дърво и други.
С течение на времето се прибавят още материали за тамян, с цел да се усъвършенства аромата му, способността му да се изгаря и да се държат материали за разбъркване на тамян.
Ще ви е нужен източник на пламък, с цел да употребявате множеството типове тамян, като запалка или кибрит. Краят на тамяна - който може да бъде конус, пръчка, кръг или различен - е осветлен с пламък, с цел да изгори и да отдели пушек.
Освободеният пушек има сладка, приятна миризма. Той съдържа частици, които елементарно се вдишват, което значи, че може да има възможни въздействия върху здравето.

Какво споделят проучванията за тамянa? Много култури горят тамян за хигиенични и даже духовни цели. Въпреки това, последните проучвания разкриват, че може да има някои дефекти на здравето.

Тамяните съдържат примес от естествени и неестествени съставки, които основават дребни вдишващи се прахови частици. Изследване през 2009 година удостовери, че някои от тези прахови частици са канцерогенни, което значи, че може да аргументи рак.
Това изследване откри също връзка сред по-високия риск от рак и използването на тамян. Повечето от тези типове рак са били карциноми на горните дихателни пътища или белодробни карциноми.
Друго изследване открива, че вдишването на тамян може да бъде по-раково от пушенето на цигара. Това изследване обаче е осъществено единствено върху скотски кафези in vitro.
Много токсични и дразнещи съединения бяха открити в дима дружно с неговите ароматни съединения, което значи, че той може да сътвори и други здравословни резултати. Тези съединения включват:
- полиароматни въглеводороди
- бензол
- карбонилите
- астма
Праховите частици в тамянния пушек съдържат освен канцерогени, само че и дразнители. Това значи, че може да докара до редица респираторни болести, като астма.
Възпаление
Проучванията сочат, че тамянът може да провокира хронично инфектиране в организма.
Едно изследване сподели, че може да аргументи инфектиране освен в белите дробове, само че и в черния дроб. Проучването е лимитирано, защото е направено единствено върху животни. Това инфектиране е породено от преработката на частици в метаболити, което също провокира оксидативен стрес.
Метаболизъм
Съединенията в тамянния пушек също могат да повлияят на метаболизма. Проучване върху плъхове сподели, че тамянът повлиява отрицателно на метаболизма и тежестта.
Здраве на сърцето
Подобно на астма и рак, тамянният пушек също е обвързван с нараснал риск от сърдечни болести.
В изследване на над 60 000 жители на Сингапур, дълготрайното излагане на тамян в дома е обвързвано със гибел, породен от сърдечно-съдови болести. Изследователите считат, че това може да е обвързвано и с въздействието на дима върху метаболизма.
Какво споделят специалистите? Експертите са интерпретирали проучванията за тамянния пушек и рисковете за здравето му. Те предлагат на потребителите да не поемат съществено тези опасности.
Американската организация за отбрана на околната среда (EPA) акцентира, че изгарянето на тамян в действителност може да усили рисковете от избрани здравословни проблеми. Това е изключително правилно, в случай че се прави на закрито, където най-вероятно се вдишва пушек.

- рак
- астма
- контактен дерматит

Какво може да замести тамяна? Тамянният пушек може да съставлява риск за здравето, само че има някои други възможности.
Те не са свързани с нараснал риск от здравословни проблеми или рисковете са минимални. Всеки може да се употребява за възстановяване на аромата на закрито пространство по разнообразни способи:
- с култивиран чай
- маслени дифузори
- свещи без фитил от олово
- естествени дезодоратори за дома
Заключение Тамянът се употребява от хиляди години и има доста преимущества. Изследванията обаче демонстрират, че той може да съставлява заплаха за здравето.
Тамянът публично не се смята за рисков за публичното здраве, съпоставим с тютюнопушенето. Правилното потребление за минимизиране на рисковете към момента не е проучено. Нито е проучена степента на заплахата му, защото до момента изследванията са лимитирани.
Намаляването или ограничението на потреблението на тамян и излагането на пушек може да ви помогне да намалите риска. Отварянето на прозорци по време или след приложимост е един от методите за понижаване на експозицията.
В противоположен случай можете да проучите други възможности за тамян, в случай че се притеснявате от рисковете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР