Тъмнокожи тийнейджъри се учат да летят и се стремят към кариера в авиацията по стъпките на летците от Тъскиджи

...
Мари Рони и Кян Боуви очакват бъдещето им да излети.
Коментари Харесай

Мари Рони и Кян Боуви очакват бъдещето им да излети. Буквално.

Чернокожите тийнейджъри от Детройт са част от безплатна програма, обучаваща млади хора как да летят, като същевременно ги излага на кариери в авиацията, индустрия, в която цветнокожите традиционно са слабо представени.

Техните класни стаи са небето над общинското летище Coleman A. Young в Детройт и вътре в голям хангар там, служещ за дом на Националния музей на летците в Тъскиги.

„Искам да бъда механик инженер с лиценз за пилот, за да мога да управлявам собствените си творения. Искам да правя самолети!" каза Рони, 16-годишна гимназистка, която получи лиценза си за пилот това лято.

Рони и Боуви са сред близо 30 гимназисти в Летателната академия на летците в Тъскиги тази година, където мнозинството от класът е черен.

Програмата започна преди три десетилетия и е предназначена за младежи на възраст от 14 до 19 години, които искат да станат професионални пилоти. Предлага летателно обучение и наземни училищни класове, водещи до лиценз за частен пилот.

„Много деца отиват в колеж и завършват с получаването на лиценз, след като са започнали в музея“, каза говорителят Грег Боуенс.

Академията продължава наследството на летците от Тъскиги, които са били част от експериментална система за чернокожи войници, които са искали да се обучават като пилоти по време на Втората световна война, след като армейският въздушен корпус е бил принуден да ги приеме.

p>

Повече от 900 мъже са обучени в Тъскиги, Алабама, от 1940 до 1946 г. Летците от Тъскиги са били обект на книги, филми и документални филми, подчертаващи тяхната смелост във въздуха и дискриминацията, с която са се сблъсквали в САЩ, докато са се борили за свобода в чужбина.

Студентите на академията се учат как да излитат и кацат в излишни планери и едномоторни самолети на ВВС на САЩ от малкото летище в източната част на Детройт, както и поддръжка на самолети.

Музеят също има академии в Индиана и африканските страни Гана и Нигерия, а програмата е безплатна благодарение на частни и федерални правителствени дарения.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР