Тъмна стая“ - така е наречена новата високотехнологична придобивка на

...
Тъмна стая“ - така е наречена новата високотехнологична придобивка на
Коментари Харесай

„Тъмна стая“ пресъздава знакови моменти от Априлското въстание

„ Тъмна стая “ - по този начин е наречена новата високотехнологична облага на Историческия музей в Батак. Официалното ѝ разкриване ще бъде през днешния ден от 11:00 часа във фоайето на културната институция, като за събитието са поканени всички поданици и посетители на града. „ Тъмната стая “ дава опция на посетителите да съпреживеят част от въодушевлението на батачани при подготовката на Априлското въстание, както и ужасите от погрома.

Същността на плана се показва в основаване и разпространение на нов културен артикул, представящ част от атмосферата на един от най-запомнящите се интервали в нашето историческо минало - Априлското въстание в Батак през 1876 година

За реализацията на плана са употребявани високи технологии, холограмна визуализация посредством потребление на проекция върху холограмно фолио, снимачна техника, най-актуалните типове програмен продукт, хардуер, компютърна и видео инсталация, датчици.

Възпроизвеждането на новия културен артикул ще се реализира в пространство вид „ тъмна стая “, която ще бъде основана в една от залите на музея, без да се постанова смяна на тематико-експозиционния проект.

Пристъпвайки в нея, посетителят ще има опция да участва действително в „ нефизическа действителност “ и да съпреживее част от дейностите, развили се по време на Априлското въстание в Батак през 1876 година

Проектът е сбъднат с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР