Талибанските лидери са казали, че няма да преговарят с афганистанското

...
Талибанските лидери са казали, че няма да преговарят с афганистанското
Коментари Харесай

Талибаните няма да преговарят, докато Гани е президент

Талибанските водачи са споделили, че няма да договарят с афганистанското държавно управление, до момента в който Ашраф Гани е президент, съобщи пакистанският министър председател Имран Хан, представен от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че в Афганистан мирните договаряния са в задънена улица, насилието внезапно се усили и ислямистките бунтовници бързо превземат от ден на ден региони. Вчера представител на американското държавно управление предвижда, че талибаните може да завладяват афганистанската столица Кабул до 90 дни.

Пред задгранични публицисти, поканени в дома му в Исламабад, пакистанският министър председател сподели, че преди три или четири месеца, когато е разговарял в столицата на страната си с талибански водачи, се е опитал да ги убеди да договарят с афганистанските управляващи, само че те са сложили като изискване Гани да не е власт.

Ислямистките бунтовници считат афганистанския президент и държавното управление му за марионетки на Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс. Афганистанските управляващи и талибаните започнаха през септември предходната година договаряния, които до момента не са постигнали значителен прогрес. Представители на няколко страни се намират в този момент в катарската столица Доха, разговаряйки и с двете страни в спора, с цел да се опитат да договорят прекъсване на огъня. Целта е това да стане преди 31 август, когато всички задгранични сили би трябвало да изоставен Афганистан.

Талибаните в това време превзеха през днешния ден централата на полицията в Лашкар Гах - столицата на южната афганистанска провинция Хелманд, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера ислямистките бунтовници направили гибелен атентат с кола бомба пред постройката. Днес полицейската централа към този момент е в ръцете им. Част от служителите на реда се предали на талибаните, а други се укрили в намиращата се в съседство постройка, където е офисът на губернатора на Хелманд, сподели афганистански народен представител от провинцията.

Боевете за Лашкар Гах - един от най-големите градове в Афганистан - започнаха преди няколко седмици. Талибаните към този момент превзеха столиците на 9 от 34-те афганистански провинции, отбелязва АП.

Смята се, че изтеглящите се дефинитивно след броени дни от Афганистан американски въоръжени сили са нанесли в региона въздушни удари в поддръжка на държавните сили. За момента няма информация какви цели са били изумени.

Афганистанското държавно управление не се е отзовало на многочислените претенции на своите сили в Лашкар Гах през последните дни да им бъде оказана помощ. Президентът Ашраф Гани обаче се пробва да стартира контраатака против талибаните, разчитайки на специфичните елементи, милиции на полеви командири и американските военновъздушни сили, преди окончателното евакуиране на силите на Съединени американски щати и НАТО от Афганистан в края на този месец, отбелязва АП.

Хиляди афганистанци, принудени да избягат от вкъщи си, живеят в паркове и на други открити пространства в Кабул. Има опасения, че в последна сметка държавното управление може да бъде насила да изтегли силите си от страната и да се ограничи единствено до защита на столицата и още няколко огромни града.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР