Талибаните приветстват новия посланик на Китай с фанфари, казват, че това е знак за другите да установят отношения

...
Талибаните приветстват новия посланик на Китай в Афганистан с фанфари,
Коментари Харесай

Талибаните приветстват новия посланик на Китай в Афганистан с фанфари, заявявайки, че пристигането му е знак за други нации да се изявят и да установят отношения с тях

От Associated Press 13 септември 2023 г., 8:45 ч. Талибаните в сряда приветстваха новия посланик на Китай в Афганистан с фанфари, като казаха, че пристигането му е знак за други нации да се изявят и установява отношения с тях.

Талибаните завзеха властта през август 2021 г., когато силите на САЩ и НАТО се изтеглиха след две десетилетия война. Лидерите им са под санкции и нито една страна не ги признава за законни управници на Афганистан. Мястото на страната в ООН все още се държи от бившето подкрепяно от Запада правителство, ръководено от Ашраф Гани.

Само няколко държави имат работещи дипломатически мисии в Афганистан, включително Китай, втората по големина икономика в света. Двете страни бяха открити относно желанието си за по-тесни връзки, особено търговски.

Колата на посланик Джао Шенг помете алеята на президентския дворец, ескортирана от полицейски конвой. Той беше посрещнат от униформени войници и се срещна с високопоставени талибански служители, включително Мохамад Хасан Ахунд, който ръководи администрацията, и министъра на външните работи Амир Хан Мутаки.

Това е първият път от превземането на талибаните, че на посланик в Кабул е предоставен такъв пищен протокол.

Muttaqi каза, че двете страни имат специални връзки и че номинацията на Джао е "значителна стъпка със значително послание". Той не даде повече подробности.

Главният говорител на талибаните Забихула Муджахид каза пред Асошиейтед прес, че е традиция новите посланици да връчват акредитивните си писма на ръководителя на страна.

„Това също така сигнализира на други страни да излязат напред и да взаимодействат с Ислямското емирство“, каза Муджахид. „Трябва да установим добри отношения в резултат на добри взаимодействия и с добри отношения можем да разрешим всички проблеми, които са пред нас или идват в бъдеще.“

Той не отговори на въпроси какво означава присъствието на Джао за искането на талибаните за официално признаване.

Международната общност, предпазлива от управлението на талибаните, когато те бяха последно на власт преди повече от 20 години, отказа официално признаване и активите на Афганистан в чужбина са замразени.

Изявление от посолството на Китай в Афганистан, публикувано в сряда, призова международната общност да поддържа диалога си и насърчава страната да въведе приобщаваща политическа рамка, да приеме умерени политики, да се бори с тероризма и да развива приятелски външни отношения. „извлечете поуки“ от случилото се в Афганистан, изоставете двойните стандарти в борбата с тероризма, върнете задграничните активи на страната и вдигнете санкциите.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР