Талибаните отбелязват две години от завръщането си на власт в Афганистан

...
Афганистанските талибани отбелязват втората годишнина от завръщането си на власт
Коментари Харесай

Афганистанските талибани отбелязват втората годишнина от завръщането си на власт с официален празник, празнувайки превземането на Кабул и установяването на това, което описват като сигурност в цялата страна държава под „ислямска система“.

„На втората годишнина от превземането на Кабул бихме искали да поздравим афганистанската нация на муджахидите [свещените воини] и да ги помолим да благодарят на Всемогъщия Аллах за тази велика победа,” говорителят на талибаните Забихула Муджахид, се казва в изявление във вторник.

„Сега, когато цялостната сигурност е осигурена в страната, цялата територия на страната се управлява от едно ръководство, съществува ислямска система и всичко се обяснява от гледна точка на шериата [ислямския закон]“, каза Муджахид .

Сигурността беше засилена в столицата Кабул във вторник, тъй като войниците засилиха проверките.

Колони от членове на талибаните се събраха на площад Масуд близо до изоставената сграда на американското посолство. Някои от мъжете носеха оръжията си, докато други си правеха селфита, докато звучаха химни и момчета продаваха бялото знаме на движението, изписано с ислямската декларация за вяра.

В Херат на запад, тълпа от поддръжници на талибаните скандираха: „Смърт на европейците, смърт на западняците, да живее Ислямското емирство на Афганистан, смърт на американците.“

Беше отменен военен парад в Кандахар, люлката на движението на талибаните, откъдето неговият уединен върховен лидер Хибатула Ахунзада управлява с указ. Ахунзада сам отмени парада, за да не безпокои обществеността, казаха пред журналисти представители на провинцията.

Талибанското правителство все още не е официално признато от нито една държава. Международната общност продължава да се бори с това как и дали да се свърже с талибанските власти.

След светкавична офанзива, докато водените от САЩ чуждестранни сили се изтегляха след 20 години безрезултатна война, талибаните влязоха в столицата на 15 август 2021 г., когато подкрепяният от САЩ президент Ашраф Гани избяга и афганистанските сили за сигурност, създадена с години на западна подкрепа, разпаднала се.

Афганистан се радва на мир, невиждан от десетилетия, но ООН казва, че е имало десетки атаки срещу цивилни, някои от които са поети от въоръжената група ИДИЛ (ISIS).

Талибаните, които твърдят, че зачитат правата в съответствие с тяхното тълкуване на ислямския закон, също така спряха повечето афганистански служители да работят с хуманитарни агенции, затвориха салони за красота, забраниха на жените да влизат в парковете и ограничиха пътуванията им при липса на каквито и да било мъж настойник.


Момичетата на възраст над 12 години са предимно изключени от класове, откакто талибаните се върнаха на власт. За много западни правителства забраната е основна пречка за всяка надежда за официално признаване на талибанската администрация.

Талибаните се надяват, че напредъкът ще помогне за чуждестранно признание и премахване на санкциите и освобождаването на около 7 милиарда долара активи на централната банка, замразени във Федералната резервна банка на САЩ в Ню Йорк през 2021 г., след като талибаните поеха контрола над половината от който по-късно беше прехвърлен на швейцарски тръст.

Според специалния представител на ООН корупцията, която избухна с наливането на западни пари в продължение на години след свалянето на талибаните през 2001 г., е намалена.

Има също признаци, че забраната на талибаните върху отглеждането на наркотици е намалила драматично производството на мак в това, което от години е най-големият източник на опиум в света.

Но в понеделник група експерти на ООН се противопоставиха на обещанията на талибанските власти за по-меки правила, отколкото по време на първия им престой на власт от 1996 до 2001 г.

„Въпреки уверенията на талибаните де факто власти, че всички ограничения, особено по отношение на достъпа до образование, ще бъдат временни, фактите на място показват ускорена, систематична и всеобхватна система на сегрегация, маргинализация и преследване ”, казаха експертите в изявление.

„Пропастта между обещанията и практиките на де факто властите в Афганистан се разшири и идеята за „реформирани“ талибани беше разкрита като погрешна“, добавиха те.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР