Талибаните обявиха пълна забрана на употребата на чуждестранни валути в

...
Талибаните обявиха пълна забрана на употребата на чуждестранни валути в
Коментари Харесай

Талибаните забраняват чуждестранните валути в Афганистан

Талибаните оповестиха цялостна възбрана на използването на задгранични валути в Афганистан, ход, който ще аргументи още разстройства в стопанската система, изтласкана до ръба на колапса заради внезапното евакуиране на интернационалната поддръжка след завладяването на страната от групировката, съобщи „ Ал Джазира “.

Обявлението пристигна часове след координираната офанзива над най-голямата военна болница в столицата Кабул, проведена от „ Ислямска страна “, при която починаха десетки.

„ Ислямското емирство инструктира всички жители, притежатели на магазини, предприемачи, търговци и необятната общност да… правят всички преводи в афгани и прецизно да се въздържат от потребление на задгранична валута “, се споделя в изказване на талибаните, оповестено онлайн от техния представител Забихула Муджахид. Всеки извършител ще бъде „ изправен пред правосъдни дейности “.

Използването на щатски долари е необятно публикувано на пазарите в Афганистан, до момента в който граничните региони употребяват валутата на прилежащи страни като Пакистан за търговия.

Правителството на талибаните упорства за освобождението на милиарди долари запаси на централната банка, защото засегнатата от суша нация е изправена пред парична рецесия, всеобщ апетит и нова миграционна рецесия.

Предишното подкрепяно от Запада държавно управление на страната е оставило милиарди долари активи в чужбина във Федералния запас на Съединени американски щати и други централни банки в Европа.

След като талибаните превзеха Афганистан през август обаче, Съединени американски щати, както и Световната банка и Международният валутен фонд, взеха решение да блокират достъпа до над 9.5 милиарда $ активи и заеми.

От Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации обявиха, че към 22.8 млн. души или по-голямата част от 39-милионното население на Афганистан са изправени пред остра хранителна неустановеност спрямо регистрираните 14 млн. в риск единствено преди два месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР