Талибаните на свой ред обвиниха САЩ в нарушаване на подписаното

...
Талибаните на свой ред обвиниха САЩ в нарушаване на подписаното
Коментари Харесай

Талибаните отговориха на Вашингтон

Талибаните на собствен ред упрекнаха Съединени американски щати в нарушение на подписаното през февруари предходната година съглашение от Доха, откакто Вашингтон ги упрекна, че не съблюдават поетите в границите на съглашението обещания, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Талибаните са решени да съблюдават контракта от катарската столица, който планува цялостното евакуиране на всички американски войски от Афганистан до месец май и "изобщо не са го нарушавали ", съобщи представителят на ислямиските бунтовници Мохамад Наим. За разлика от тях Съединени американски щати "го нарушават съвсем всеки ден ", увери той, като упрекна американските сили, че "обстрелват мирни жители, домове и села ". Това е нарушаване освен на съглашението, само че и на правата на индивида, акцентира Наим.

През последните месеци американските въоръжени сили нанесоха въздушни удари против талибаните, с цел да поддържат афганистанската войска.

Вчера представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Джон Кърби упрекна бунтовниците, че нарушават изискванията на съглашението. Ако те "не съблюдават своите задължения да се откажат от тероризма и да прекратят бруталните набези против афганистанската войска, е доста мъчно да забележим по какъв начин да се доближи до договорно решение ", акцентира той.

Администрацията на новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън към този момент разгласи, че желае да прегледа доколко талибаните съблюдават отговорностите си, само че за пръв път демонстрира толкоз ясно отношението си, отбелязва Агенция Франс Прес.

Споразумението, подписано от администрацията на предходния американски президент Доналд Тръмп предходната година, планува цялостно евакуиране на войските на Съединени американски щати от Афганистан до май, в подмяна на обещанието на бунтовниците да не разрешават на терористични групировки да работят от зоните под техен надзор и да не атакуват повече американските сили. През септември предходната година започнаха първите директни договаряния сред талибаните и държавното управление в Кабул, само че те към момента не са довели до съответни резултати. Въпреки мирните договаряния през последните месеци в афганистанската столица и няколко провинции все по-често се правят целенасочени убийства на публицисти, политици и правозащитници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР