Талибаните грубо нарушават и злоупотребяват с правата на афганистанските жени

...
Талибаните грубо нарушават и злоупотребяват с правата на афганистанските жени
Коментари Харесай

ЕС: Талибаните грубо нарушават правата на жените и момичетата

Талибаните " жестоко нарушават и злоупотребяват с правата на афганистанските дами и девойки " в страната, съобщи през днешния ден говорителка на Европейски Съюз преди първата годишнина, откогато талибаните превзеха Афганистан, съобщи ДПА, съобщи Факти.

" Талибаните не сътвориха приобщаваща политическа система и по този метод отхвърлиха стремежите на афганистанския народ ", сподели в свое изказване говорителката по външни работи на Европейски Съюз Набила Масрали.

Афганистан на следващия ден ще означи една година откогато талибаните предишния август превзеха страната на фона на ограничавания на свободата на медиите, потиснати съществени права на дамите и изпаднали в беднотия големи елементи на страната. Нито една страна не е признала държавното управление на талибаните и дамите започнаха да излизат по улиците на Афганистан, с цел да осъдят рестриктивните мерки на техните права на обучение, работа и независимост на придвижването. Мирен митинг на десетки дами, които минаха по улиците на Кабул през вчерашния ден, скандирайки " Храна, работа и независимост ", още веднъж беше атакуван и спрян от талибански сили, както това се случи при предходни митинги.

Европейски Съюз също по този начин осъди отношението към хазарейците и шиитите в Афганистан, както и " систематичните злоупотреби с техните стопански, обществени, културни, цивилен и политически права ". Потвърждавайки своя ангажимент към афганистанския народ Европейски Съюз прикани талибаните – " де факто управляващите на Афганистан " – да анулират политиките, нарушаващи отговорностите на страната по отношение на човешките права. " Афганистан не трябва да остава несъмнено леговище за терористи, както и опасност за интернационалната сигурност ", се споделя в изказването.

Талибаните си върнаха властта в Кабул на 15 август 2021 година, откакто Съединени американски щати взеха решение да се изтеглят от Афганистан, което постави завършек на траялата 20 години задача на НАТО в страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР