Талант, ентусиазъм, енергия, магия от звуци подариха на бургазлии учениците

...
Талант, ентусиазъм, енергия, магия от звуци подариха на бургазлии учениците
Коментари Харесай

Концерт представи богатото културно многообразие на Европа в Областна управа

Талант, възторг, сила, магия от звуци подариха на бургазлии учениците от Национално учебно заведение за музикално и театрално изкуство " Проф. Панчо Владигеров "   по време на концерт, отдаден на музиката на Европа. Младите хора с виртуозна сръчност извършиха творби на Карл Мария декор Вебер, Николо Паганини, Йохан Себастиан Бах, Белла Барток, Йохан Щраус и редица други международно известни имена. Събитието е проведено от Областна администрация Бургас и Музикалното учебно заведение в града и има за цел да показа богатото културно разнообразие на Европа.

" Независимо на какви езици приказваме, музиката е общият език, на който всички се разбираме. Чрез нея показваме насладата, тъгата, вярата, пъстротата на страстите си. Музикалната съкровищница на Европа е извънредно богата, само че в действителност най-голямото богатство сте всички вие, които посредством осъществяванията си носите посланията на музиката. Вие сте посланици на хубостта, на положителното, на сплотеността. Вие сте живото културно завещание на Европа ", с тези думи регионалният шеф Вълчо Чолаков откри концерта " Музиката на Европа – приказваме на един език ".

Европейската музикална просвета, минала през дълъг път на развиване, е потвърдила неизменимата си стойност през вековете. Тя въплъщава “духана времето ", публичните и културни промени. Явявайки се отпечатък на висшата европейска мисъл, творбите които я сформират с право могат да се назоват шедьоври на класиката.

Малко преди звуците от пиано, цигулки, флейта и барабани да потопят бургазлии в приказния свят на музиката, във фоайето на бургаската институция бе открита галерия на редки и непоказвани карти на Бургас в европейската картография от края на  XVII  доникъде на XVIII век. Всеки, който е пропуснал д а види първата карта, на която е маркиран Бургас, първата карта, на която градът е показан като водач в Залива, както и първата карта на Европа, на която е нанесен Бургас,  може да го направи до края на тази седмица в Областна администрация Бургас.

Изложбата гостува в бургаската институция по покана на регионалния шеф Вълчо Чолаков, а неин създател е Председателят на Дружеството на художниците и съавтор в " История на Бургас " – Митко Иванов. По време на събитието бургаският държавник получи покана от ректора на Бургаски свободен университет - проф. Галя Христозова изложбата да гостува във висшето образователно заведение, където може да бъде прегледана от стотици студенти и техните близки.

И двете събития се организират в подтекста на Европейската година на културното завещание – 2018 и са част от Комуникационната тактика на Република България.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР