Таксуването на пътните превозни средства с обща технически допустима максимална

...
Таксуването на пътните превозни средства с обща технически допустима максимална
Коментари Харесай

Тол системата – не по-късно от март 2020 г., реши парламентът

Таксуването на пътните транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 тона с тол такса ще се ползва след обявяване на решение на Министерския съвет, само че не по-късно от 1 март 2020 година Дотогава тежкотоварните транспортни средства ще заплащат месечна, седмична или дневна електронна винетка. Това реши Народното събрание с признатите през днешния ден на второ четене промени в Закона за пътищата. С промените Народното събрание дефинира и размерите на тези такси.

12 евро ще е оптималната дневна такса за прилагане на пътната инфраструктура от тежкотоварни коли е 12 евро.

От 16 август до използването на таксуването с тол системата лидер, който ръководи транспортно средство с маса над 3,5 тона по път, включен в обсега на платената пътна мрежа, за което е дължима, само че не е заплатена винетна такса, ще се санкционира с санкция от 2000 лева, записаха депутатите с смяна в Закона за придвижването по пътищата.

Драгомир Стойнев от " Българска социалистическа партия за България " упрекна от трибуната, че отлагането на таксуването през тол системата от 16 август, е напълно неточност на ръководещите, които не са потърсили разговор да обяснят какви ще са цените. Изведнъж пристигнаха превозвачите, споделиха, че не са удовлетворени, и дадохте на заден ход, разяснява той.

Александър Ненков /ГЕРБ/ попита социалистите дали желаят тази система да проработи или не. Тук става въпрос за някакви месеци, с цел да се откри нужният баланс сред заинтригуваните страни и да се тества системата, изясни той. Според Ненков, в случай че не се одобряват измененията, бизнесът ще пострада още повече.

Ние сме за тол системата, само че вие не можете да я реализирате, вие се провалихте, обърна се към ръководещите Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България ". Той означи, че 16 август е бил срокът да започва цялата система, не механически и търговски. По думите му някой е взел парите да свърши нещо, него е приключил и друго не му търси отговорност, а превозвачите най-после отнасят всичко. Кой ще компенсира превозвачите, които заплащат два и три пъти по-скъпо в този момент прекосяването, попита той.

Младен Шишков /ГЕРБ/ разяснява, че има проблем с винетките и единствено за няколко дни ще бъде позволен, само че това няма да натовари по никакъв метод превозвачите.

С признатите промени се трансформира и концепцията за функционалностите, които доставчиците на декларирани данни ще реализират в границите на тол системата. Предвижда се снабдител на декларирани данни да подписва контракт с снабдител на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние за предаване на данни по отношение на географското позициониране и изминатото разстояние от пътни транспортни средства на консуматори, с които същият е сключил контракт, съобщи Българска телеграфна агенция.

Агенция " Пътна инфраструктура " ще реализира надзор и контрол върху активността на доставчиците на декларирани данни, като ще следи същите да дават отговор на избраните условия, и ще води обществен лист.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР