Таксиметровите шофьори излизат на общонационален протест с искане за актуализация

...
Таксиметровите шофьори излизат на общонационален протест с искане за актуализация
Коментари Харесай

Таксиметровите шофьори излизат на протест

Таксиметровите водачи излизат на общонационален митинг с искане за актуализация на цените за услугата и за съответни условия на труд. От сектора упорстват за 2,10 лв. начална цена, 1,30 лева дневна и 1,50 лева нощна. Сред настояванията им са още премахване на патентния налог за цялата 2021 година, унищожаване на мобилните приложения за споделено пътешестване, както и таксиметровият транспорт да бъде приравнен с публичния превоз. И още - годишният механически обзор на колите да важи за една година и да бъдат оборудвани с паник бутон. Те упорстват още Общината да насрочи изключителна сесия през днешния ден, на която да бъдат разисквани настояванията им.

Протестът ще се организира от 12.00 ч. пред постройките на общините в страната, оповестиха от Федерация на таксиметровите водачи и превозвачи в България. В София митингът ще стартира с три лъча от разнообразни точки на града, които ще се съберат пред Столична община.

" Исканията на таксиметровите водачи са импортирани в министерствата на превоза и на стопанската система, както и в Столичната община при митинга на превозвачите в края на предишния месец, само че отговор до този миг няма. Условията, които бяхме сложили тогава на властимащите, към сегашния миг нямаме нито новина, нито кост. Таксиметровите услуги са в плачевно положение. Загубата на оборот при нас е сред 70 и 80% денем и 90% съвсем през нощта. Ние сме изправени на ръба. Има огромна част от нас освен да изгубят работата си, а да изгубят и собствеността, която в 60% от случаите е благосъстоятелност на лизинговите компании ", разяснява пред Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи. 

" Искаме цените да бъдат обновени, активността ни да бъде в действителност приравнена с тази, която е на публичния градски превоз, тъй като страдаме от разделянето на двата типа транспорт. Ние също сме публичен превоз, работим с клиенти, както автобусните и тролейбусните линии. Приет е сега един закон – от 1 януари 2021 година, ние нямаме право да стопираме на спирките, да взимаме и да оставяме клиенти, застрашени сме от глобата 6 месеца без брошура, спряна кола от придвижване и 1600 лв. финансова глоба. Имаме потребност от помощ от страната, имаме потребност от разговор с страната – да бъдем чути и нещата да се трансформират ", сподели пред националното радио Мария Попова, зам.-председател на синдикална организация на таксиметровите водачи в Плевен. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР