Таксата за посещение на чужденци в храма Света София“ в

...
Таксата за посещение на чужденци в храма Света София“ в
Коментари Харесай

Таксата за чужденци в Света София“ в Истанбул става 25 евро

Таксата за посещаване на чужденци в храма „ Света София “ в Истанбул става 25 евро от понеделник – 15 януари, заяви през днешния ден министерството на културата и туризма на Турция, представено от телевизия НТВ. 

В края на октомври министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой сподели, че визитата в храма „ Света София “ ще стане платено за задгранични туристи от януари 2024 година, а за турските жители визитите за поклонение ще бъдат безвъзмездни.

В изказването на министерството на културата и туризма от през днешния ден е посочено, че след осъществените реставрационни действия в „ Света София “ в джамията ще бъде направена нова организация за влизане на посетителите.

За задграничните туристи, които посещават „ Света София “, ще има самостоятелен вход към храма, където ще има каса.

С приложение с QR код посетителите ще могат да получат информация за " Света София " на 23 езика със слушалки на мобилните им телефони, без да пречат на поклонниците.

" Света София ", построена като християнски храм през 6-и век, е превърната в джамия след завладяването на Константинопол от османските турци през 1453 година През 1934 година " Света София " престава да е настоящ мюсюлмански храм и е оповестена за музей. През 2020 година обаче статутът й на джамия бе върнат.

Преди това входът за храма също бе заплатен. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе заречен, че когато статутът на обекта се промени от музей в джамия, входът ще бъде безвъзмезден за всички. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР