Тъкмо отшумяха фойерверките по случай изпращането на 2023-а и Слънцето

...
Тъкмо отшумяха фойерверките по случай изпращането на 2023-а и Слънцето
Коментари Харесай

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

Тъкмо отшумяха фойерверките по случай изпращането на 2023-а и Слънцето мощно се развълнува, показвайки ни мощни протуберанси. През изтеклата седмица се случиха най-големите слънчеви изригвания от 2017-а насам, сочат данните на Центъра за прогнозиране на галактическото време (SWPC) на NOAA. 
С наближаването на пика на по този начин наречения Слънчев цикъл 25, астрономите ще следят още повече слънчеви петна. Всяко от тях е област на интензивна магнитна интензивност, способна да създаде слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса. Този интервал на нараснала интензивност може да продължи до няколко години, като през 2024 година са вероятни въздействащи галактически метеорологични събития.
Слънчевите изригвания пръскат радиация, най-много под формата на ултравиолетова светлина и рентгенови лъчи. Радиацията доближава осветената от Слънцето страна на Земята за 8 минути, пътувайки със скоростта на светлината. Според SWPC тези енергични гърмежи могат да попречат на радиосигналите, както това стана на 14 декември 2023 г. 
Някои изригвания са съпроводени от изхвърляне на коронална маса – мощно заредени мехурчета от слънчева плазма, излизащи от външната атмосфера на Слънцето, известна като корона. Тъй като този балон се излъчва на открито, той носи магнитното поле на Слънцето със себе си. Трябват му сред 15 часа и няколко дни, с цел да затвори празнината сред него и Земята. Короналната маса може да се сблъска с магнитосферата на Земята, бариерата, която ни защищава от най-суровите въздействия на галактическото време. Именно този конфликт провокира геомагнитни стихии. 
Често при този вид галактическо време можем да забележим красивите цветове на Aurora Borealis или Северното зарево. Явлението се случва с помощта на електрони от геомагнитни стихии, които се сблъскват със земната атмосфера. 
На 8 април 2024 година цялостното слънчево затъмнение ще ни даде необичаен късмет да забележим превъзходната корона на Слънцето. При положително стичане на събитията може да се следи не доста постоянно срещан феномен – следете за изпъкналости или огромни дъги от плазма, „ окачени “ над слънчевата повърхнина. Това е короналната маса.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР