Такава мобилизация в Закарпатието не е имало от началото на

...
Такава мобилизация в Закарпатието не е имало от началото на
Коментари Харесай

Закарпатието: Масова мобилизация, вкупом с деунгаризация

„ Такава готовност в Закарпатието не е имало от началото на войната. Смята се, че стотици украински бойци и служители на реда са завладяли изненадващо Закарпатието през последните дни. Правят броене, раздават повиквателни: на улицата, на пазара, в рейса, в детската градина, в пресцентровете. Дори в циганските селища.

Според слуховете задачата е да бъдат извикани десетки хиляди хора от регион, намиращ се надалеч от войната. Целта е да се образува нова бригада, откакто се разбра, че локалната 128-ма бригада претърпя огромни загуби в Соледар.

Руснаците оповестиха завладяването на това населено място в Източна Украйна на 13 януари. Каква е истината и какъв брой души са починали на Източния фронт през последните дни, никой не знае. Това, което е несъмнено: в украинския сегмент на обществените мрежи, където до момента рядко понякога споделяха имената и фотосите на починалите, в този момент доминират траурните новости, написа унгарското издание Pesti Sracok.

Най-малко осем до 10 украински бойци минават по една от оживените улици на Чоп. Пред магазина има обсада, бойци и служители на реда беседват с граждански. Това е първото нещо, което вижда авторката на публикацията Анджела Фуси, откакто идва в маджарски град в Закарпатието покрай границата. Докато навлизате в града, по улиците има от ден на ден блок - постове. Днес Чоп е едно от най-представителните места за готовност. Според слуховете тази седмица тук би трябвало да бъдат мобилизирани 90 души.

„ Това продължава от няколко дни “, сподели мъж на пазара в Чоп. „ Още не са идвали тук, само че в Мукачево да вземем за пример оня ден затвориха пазара, влязоха бойци и служители на реда и всички, които изглеждаха като наборници, бяха натоварени в рейс и откарани. А тук през вчерашния ден бяха изведени хора от рейса.

Малко евентуално е хората да знаят същинските аргументи, заради които наложителната военна работа получи подобен подтик. На локално равнище жителите получават единствено филтрирани военни вести, публични данни за жертвите въобще не са съобщавани от началото на войната. Въпреки това на локалните излиза наяве, че нещо се е случило или се случва. Или ще има някаква огромна борба, или най-малко половината от Закарпатската бригада в действителност е починала в Соледар и по тази причина в този момент вземат всички, които могат.

„ Тук е значимо да се означи, че Закарпатската 128-ма бригада е унгарска единствено по име. Това е професионален планинско щурмови корпус, който е образуван преди 100 години от туркестанските елементи на съветската царска войска. Най-здравата украинска групировка, състояща се от подготвени, най-вече професионални бойци, към този момент е ситуирана в най-горещите точки...

Именно 128-ма бригада първа се закле във честност на Украйна. Разбира се, унгарците от Закарпатието също служат в този корпус, само че това не е мястото, където те са болшинство. Има относително малко квалифицирани професионални бойци от унгарска народност, които служат в украинската войска “, - създателят на публикацията се пробва да убеди обществото, че бригадата е " неунгарска ", по някаква причина си спомня Съюз на съветските социалистически републики и даже съветската царска войска!

В обществените мрежи има от ден на ден видеоклипове на мъже, които са изведени принудително от домовете им и на улицата. Публичен е и запис, в който мъж споделя, че е бил заставен да подпише, че е постъпил непринудено в армията.

Навсякъде, където създателят на публикацията съумя да поддържа връзка с локалните поданици, всички приказват за едно нещо: до каква степен ще стигне това и за какво украинските бойци, които са тук и се пробват да набират запаси, не са на фронта? Повечето хора считат, че никой от тях не е в сигурност и всеки може да бъде изпратен на фронта.

Кръгът на изключенията непрекъснато се стеснява. Правилата за регистрация на военнозадължените стават все по-строги, записват се даже 16-годишни. Според неотдавна признато разпореждане не може да бъде признат в университета всеки, който няма документи, че е регистриран във военното окръжие. Работните места и общините също би трябвало да водят доклад и да регистрират всички подлежащи на военна работа.

„ Последният напълно нов законопроект гласи, че бракът или разводът са вероятни единствено с позволение на военното помощно командване. Те желаят да вкарат това, тъй като самотните татковци, които отглеждат децата си, не могат да се активизират “, – сподели различен събеседник на изданието.

Хората в Закарпатието са привикнали с воя на сирените, написа създателят. Казват, че тук е по този начин съвсем всеки ден. В този случай децата се водят в приюти в учебни заведения и детски градини. Офиси и магазини би трябвало да затворят. Но тук е несъмнено, че Закарпатието няма да бъде нападнато от руснаците. Затова по време на паниката улиците не са празни, всеки си прави работата.

... Войниците и служителите на реда продължиха. Можете да въздъхнете с облекчение. Една минаваща жена вижда, че в случай че това продължи, тогава унгарците в действителност няма да останат в унгарското Закарпатие, тъй като тези, които са останали тук до момента, също ще се разпилян.

„ Вече не е допустимо да се живее тук. Именно поради спиранията на тока животът стопира за през целия ден. Невъзможно е да се готви, пере, мие, доста хора даже не могат да отопляват домовете си без електричество. Нямаме вода, не можем да пуснем водата даже в тоалетната, а от време на време продължава по 8-10 часа. Унгарците, които не си тръгнат отсам, отново ще бъдат откарани на фронта, въпрос на време е. ”

- споделя тя.

„ Циганите до момента към момента не ги вземаха. Ала в този момент служители на реда и бойци се появиха с джипове в циганското населено място в Сюрте. Ходеха на всички места, от къща на къща. Те даже имаха куче. По-младите избягаха през стоборите в полето в проливния дъжд, - описват хората на журналиста.

Жителите на Закарпатието се уведомяват взаимно във верига и в затворен канал на една от обществените мрежи. Чрез него можете да следите къде се правят инспекции и преброявания/връчвания на призовки. За бързината способстват пиктограми, ясни секрети знаци, които са измислени и научени от всички през последните месеци.

В Унгария се носят клюки, че в Закарпатието може да има доста повече мъртви, в сравнение с признават, а хладилен камион в Страбич е цялостен с трупове. На ден се предават единствено четири или пет. Преди това създателят попита свои авторитетни източници дали са чували за хладилния камион. Но те не са чули това и предизвестиха, тъй като в случай че такова нещо съществуваше, то щеше да се смята за боен обект и в случай че някой се опита единствено да се приближи до него, можеше да бъде задържан по обвиняване в шпионаж или колаборационизъм.

Тъй като този въпрос тормози авторката, на път за Мукачево тя стопира в Страбич. Но заради езиковата преграда не беше допустимо да се разбере какво са видели или чули хората тук, дали са забелязали нещо съмнително неотдавна.

След това журналистът отива в Мукачево. Именно оттова изтекоха тревожни вести за Унгария. Миналото на тогавашния исторически маджарски град в този миг живее единствено в паметта. Гигантско украинско знаме, което се вее на централния площад на града, демонстрира кой е шефът тук.

През 2017 година близо 6500 души в града с 81 000 поданици към момента твърдяха, че са унгарци. В Мукачево има унгарско учебно заведение, маджарски културен център. Само тук унгарското национално знаме към момента виси извън. Но отсъствието на птицата турул се вижда отдалеко.

Колоритния Дерцен се намира на 17 километра от Мукачево. В покрайнините на селото се издига постройката на футболната академия, която е издигната от унгарската страна за 2,6 милиарда форинта в 2020 година Пристигайки там, създателят вижда, че освен унгарското знаме и унгарският надпис - Munkácsi Futball Akadémia - само че даже логото на ФК е отстранено, тъй като има надпис на маджарски език. Както се оказа, деунгаризацията се прави освен външно.

„ Синът ми не го одобриха, макар че е доста надарено дете. Но знаем, че към този момент не одобряват маджарски деца в академията “, споделя дамата.

Придвижвайки се по-нататък по основната улица, създателят вижда, че унгарският надпис на бакалията пречи на някого и той също е отстранен. Името на покрива на културния дом евентуално е останало единствено тъй като огромните железни букви от горната част на постройката се махат по-трудно.

Валика Королович и нейният брачен партньор проведоха образование по национални танци в селището, запазвайки унгарските обичаи. Дейността на Валика за опазване на унгарците е приета и от унгарската страна: през 2020 година Янош Адер я награди с унгарския Сребърен кръст за заслуги. Може би тъкмо в това е казуса...

Точно както Валерия Королович беше отстранена от поста началник на културния дом в Дерцен, Ищван Шинк беше отхвърлен от поста шеф на приблизително учебно заведение № 3 на името на Ференц Ракоци II в Мукачево след 17 години работа.

Ръководителите на институции, които трябваше да бъдат подложени на деунгаризация, не можаха да създадат нищо. Инспекторите на публичните структури, настоящи като нещо като локална полиция, подредиха премахването на флагове и табели. Носят се клюки, че управлението на академията е било насила по най-жестокия метод: заплашили са всички да ги изпратят на фронта.

Местните унгарци най-много свързват репресиите с Виктор Балога и неговите родственици.

„ Колко правилно е това, е в действителност добър въпрос. Човек обаче може единствено да се чуди за какво Киев всекидневно толерира дейности, които тровят украинско-унгарските връзки. И в случай че всичко нагоре е единствено дейностите на семейство Балога, тогава по какъв начин да преглеждаме отчета на украинския омбудсман, който също неотдавна откри какъв брой жестоко, нелегално и неравностойно е, че няма извънредно украински класове където образованието да се организира единствено на украински език. И това в унгарските селища. Тъй като въобще няма украински деца в трите учебни заведения, упоменати в отчета, то той е най-малкото анекдотичен “, заключава Pesti Sracok.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР