Така я харесваме - ароматна, топла от фурната и с

...
Така я харесваме - ароматна, топла от фурната и с
Коментари Харесай

Солена пита със сирене

Така я харесваме - ароматна, топла от фурната и с доста сирене

Необходими Продукти

● яйце - 1
● прясно мляко - 300 мл
● квас - 1 суха (или 1/2 кубче свежа мая)
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 ч.л. (ако сиренето е солено по - малко)
● брашно - 500 - 600 г
● оцет - 1 с.л.
● олио - 4 с.л.

За плънката


● яйце - 1 бр.
● сирене - 500 г (или примес 50:50 с извара)
● шарена сол - 1 к.л.
● масло - 50 г (или примес с олио)

Начин на подготвяне

Леко загряваме млякото до температурата на тялото. В купичка изсипваме маята (ако използваме свежа квас, я надробяваме с вилица), прибавяме захарта и 4-5 супени лъжици брашно. Бъркаме и прибавяме затопленото мляко. Оставяме купичката на страна за към 10-15 минути, без да разбъркваме, с цел да шупне маята (появява се каймак от пяна).

През това време пресяваме брашното в необятен съд (тава). Правим кладенче и чукваме яйцето в него. Прибавяме солта, оцета и олиото. Забъркваме продуктите, като прибавяме млечната мая последователно, до момента в който получим меко леко лепкащо тесто.

Обилно набрашняваме плота (масата) и прехвърляме тестото. Месим, до момента в който тестото стане еластично (при напън с пръст леко се връща). Разделяме на две елементи и оформяме топки, които оставяме да втасват за към 30 минути. Ако в стаята е по-топло, ще втасат по-бързо.

Докато тестото шупва, подготвяме плънката, като в купа натрошаваме сиренето с 1 кафена лъжичка шарена сол и разбъркваме с яйцето, до момента в който се получи хомогенна примес. В обособен съд разтопяваме маслото (може и да се препържи, в случай че ви харесва повече ароматът му).

Вземаме едната топка върху леко набрашнения плот и я разточваме на правоъгълна кора с размери педя широчина към три педи дължина и към половин сантиметър дебелина. Намазваме кората щедро с разтопено масло и компактно намазваме с половината от приготвената плънка. Навиваме кората, с цел да получим дълго руло, което нарязваме на идентични части с дължина към 5 см.

Парчетата редим в кръг в тава върху хартия за печене. По същия метод разточваме, намазняваме и навиваме втората кора с останалата плънка.

Режем и подреждаме части към другите. Намазваме питата от горната страна с останалата лой и оставяме да втаса за към 30-40 минути. Печем в авансово загряна на 170 градуса фурна за към 20-25 минути.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР