Така нареченото скромно или смирено самохвалство е съвременно явление, породило

...
Така нареченото скромно или смирено самохвалство е съвременно явление, породило
Коментари Харесай

Учени от Харвард: Скромното самохвалство не е добра стратегия

Така нареченото " непретенциозно " или " смирено " фукане е модерно събитие, породило се доста от дълго време, само че увеличено неведнъж и публикувано посредством смарт телефоните и обществените мрежи. Редица наблюдаващи го считат за дразнещо. То даже провокира вниманието на учени от " Харвард ". 

Изследователите на Harvard Business School Франческа Джина и Майкъл Нортън обърнаха внимание на явлението и взеха решение да проведат серия от изследвания за него. Те направиха общо 9 проучвания, включвайки над 1000 души и обхващайки 740 туита в обществената мрежа Twitter, с цел да изведат изводи за него, споделя Business Insider. Основият им извод е, че този вид държание е " голям неуспех ".

За какво тъкмо става дума?

Още Джейн Остин в " Гордост и предубеждения " написа " Нищо не е по този начин лъжливо като подчертаната проява на примирение. Това постоянно е единствено неуважение към непознатото мнение и от време на време косвено фукане ". 

Съвременен образец е когато човек напише в мрежите " Не мога да допускам, че всички те се сетиха за мен да ме предлагат за... тази премия и желаят аз да приказвам пред хияди хора... ". 

Темата е счетена за задоволително значима да провокира интереса на учените от " Харвард ", тъй като на студентите от HBS се предлага да се научат да описват в бъдеще своите персонални достижения, само че това би трябвало да се случва не по този начин, че да провокират неспокойствие в ответната страна, а почитание и благосклонности. 

Оказва се, че хората постоянно си мислят, че смиреното хвалене на самия себе си е ефикасен метод да се реализират персонални цели. Учените в проучванията си доближават до извода, че то се демонстрира в две форми: 1.) учредено на скромността изказване - " Не мога да допускам, че мога да си разреша да хвърча тук, в първа класа " и 2.) учредено на недоволството изказване " Мразя когато първа класа не е въобще друга от останалата част от самолета. #пропилянипари ".  

Изследването е озаглавено в оригинал  " The proliferation of humblebragging in social media, the workplace, and everyday life ". 

Със своите девет разнообразни проучвания учените от HBS доближават един елементарен извод: самохвалството под някаква форма не ни прави по-харесвани. Другите усещат, че показаната невзискателност е неискрена.

Познавате ли такива хора? 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР