Така наречените малки квантови точки са миниатюрни полупроводникови кристали, практически

...
Така наречените малки квантови точки са миниатюрни полупроводникови кристали, практически
Коментари Харесай

Малките квантови точки донесоха Нобелова награда по химия на трима учени

Така наречените дребни квантови точки са дребни полупроводникови кристали, на практика построени единствено от няколко атома молекули, които обаче провяват някои свойства и на единични атоми. Тримата отличени химици предсказаха съществувнето им и първи сътворих квантови точки.

„ Невероятен резултат! Теоретичните рамки, предоставени от Брус и Екимов, бяха превърнати в действителност с основополагащата публикация на Бавенди през 1993 година, от която произлезе тази към този момент зряла просвета “, споделя Марк Грийн, физик от Kings College London.

Квантовите точки могат да бъдат настроени по този начин, че да излъчват характерни дължини на светлинните талази. Квантовите точки на кадмиевия селенид, да вземем за пример, могат да излъчват синя светлина, в случай че кристалите са дребни, само че в случай че са по-големи - алена. Затова приложението им е в устройства, които се нуждят от характерни дължини на светлинната вълна – от по-ярки телевизионни и други екрани и LED лампи, до прецизни биологични изображения, насочващи хирурзите при отстраняването на туморни тъкани да вземем за пример.

Първи Алексей Екимов през 1981 година...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР