Така министърът на отбраната Драгомир Заков коментира отправения вчера призив

...
Така министърът на отбраната Драгомир Заков коментира отправения вчера призив
Коментари Харесай

Министър Заков за военната помощ за Украйна: Няма как да дадем нещо, което нямаме

Така министърът на защитата Драгомир Заков разяснява отправения през вчерашния ден апел от шестима някогашни министри на защитата на България страната ни да окаже военно-техническа помощ на Украйна.

„ В кратковременен и средносрочен проект няма по какъв начин да запълним всички сериозни качества във въоръжените ни сили. Единственият вид това да бъде направено и армията ни да бъде способна в кратковременен и средносрочен проект е да работим с напшите съдружници в НАТО и сътрудници в Европейския съюз “, съобщи Заков на конференция.

„ Дългосрочната ни цел е да имаме български въоръжени сили, които да имат целия набор от качества във всички области. Целта ни е да имаме боеспособна войска “, добави той.

„ Изключително значимо е да осъзнаем мястото, ролята и опциите, които ни дава участието ни в НАТО. България е част от Алианса, българският глас е също толкоз значим, колкото и на останалите страни членки на НАТО. Организации като НАТО са толкоз мощни, колкото е мощно най-слабото им звено. България не е най-слабото звено, само че не трябва да допуснем България да стане най-слабото звено. НАТО ни дава голям набор от благоприятни условия, ние работим с най-високотехнологичните армии в света. Това е необикновен късмет за българските въоръжени сили. Моето мнение е, че ние сме изгубили години, в които можеше да се възползваме от тези качества “, съобщи Заков.

„ Когато работим с нашите съдружници, България е по-силна. Това е най-големият поръчител за суверенитета ни. Няма по-голям поръчител от мощна войска. Можем да се възползваме от помощта на нашите съдружници, по тази причина сме съдружници, само че би трябвало да и да развием въоръжените си сили “, акцентира министърът на защитата.

„ За многонационалната бойна група на НАТО, която ще бъде на българска територия, има деклариран принос от Съединени американски щати, Англия и Албания, имаме подготвеност и от Италия за изпращане на доста сериозен контингент. Целта е да образуваме една бойна група, която да е в подготвеност за отбранителни, възпиращи функционалности. Идеята да бъдат допълнени качества, в които все още имаме сериозен дефицит. В главната на групата сега е българският детайл, само че с течение на времето водещ евентуално ще стане италианският. Това не значи, че България ще изгуби командването, само че групата ще еволюира в многонационална. Сформирането на групата продължава и чакам в идващите месеци тя да е окомплектована “, уточни Драгомир Заков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР