Така изглежда сравнението на традиционния деним (вдясно) с цифров дънков

...
Така изглежда сравнението на традиционния деним (вдясно) с цифров дънков
Коментари Харесай

Дигитален деним може да замени истинските дънки


Така наподобява сравнението на обичайния деним (вдясно) с дигитален дънков плат
(снимка: Ming Wang)

Изследователи от Щатския университет в Северна Каролина отпечатаха мастило върху памучен плат, създавайки „ цифров деним ”, наподобяващ шест разнообразни стила дънки. Дрехите, направени посредством компютър и принтер, са „ приблизително положителни ” като качество, само че икономисват доста труд и запаси.

„ Денимът е съществена част от нашия дрешник. Почти всеки има няколко чифта дънки в дрешника си ”, изяснява Лиза Чапман, доцент по технологии и ръководство на текстил и облекло в университета, представена от. „ Това също е една от тези облекла, които се продават по целия свят ”.
още по тематиката
Но процесът за произвеждане на деним изисква доста вода, а за изработката на шарките – фалшификати на протъркване да вземем за пример – се употребяват абразиви, които унищожават здравето на служащите в текстилните заводи.

Екипът от учени избрал мастиленоструен щемпел, с цел да отпечата върху текстил шарките, типични за дънковите материи. Този метод капацитет основно тъй като употребява по-малко вода и по-малко сила, споделя Чапман.

Наред с това новата технология разрешава персонализация – могат да се „ печатат ” дънки ” съгласно усета на обособения покупател. „ В един миг от историята на облеклото и в имахме доста от едни и същи артикули. Ще отпечатаме доста метри плат – само че с един и същи дизайн. Сега нещата се трансформираха, потребителите изискват доста многообразие ”.

Учените са дали образци от своя цифров деним на жури от две дузини специалисти по денима. От позиция на външния тип оценката на експертите е доста оптимистична. Визуално цифровите дънки наподобяват съвсем идентично с истинските.

От позиция на качество и компактност на материала към момента има какво да се желае, регистрира журито. Така е, тъй като при естествения деним боята прониква напълно в тъканта, до момента в който при „ цифровия ” шарката е единствено извън.

Все отново изследователският екип има вяра, че технологията ще си пробие път към пазара на, тъй като печатането на дънки пести вода, химикали и човешки труд, а в същото време дава благоприятни условия за персонализация, каквито до момента не са виждани в света на денима.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР