Така че тази новина е кьорфишек. Ако на европейците, т.е.

...
Така че тази новина е кьорфишек. Ако на европейците, т.е.
Коментари Харесай

Анализатор: Кьорфишек е новината, че е договорен втечнен американски газ за Европа

Така че тази вест е кьорфишек. Ако на европейците, т.е. - на нас, ни би трябвало полутечен газ, би трябвало да подпишем контракти с частните американски компании, които го създават и изнасят. По-точно, това би трябвало да създадат европейските компании, които внасят газ.

Новина може да има, в случай че Байдън разгласи, че неговото държавно управление ще изкупи част от продукцията на американските газови производители, с цел да я препродаде в Европа. Но такова нещо към този момент не е решавано и даже не е обсъждано.

Европейският съюз в действителност ще стартира да понижава своята газова взаимозависимост от Русия, само че това няма да стане с политически заклинания сред Фон дер Лайен и Байдън.

Пример по какъв начин това може да се случи дава Германия. Преди няколко дни немският министър на стопанската система Хабек отиде в Катар, който е един от трите най-големи експортьори на полутечен газ в света. Очаква се до 2027 година експортният потенциал на Катар да се усили с над 60%. И Германия желае да се възползва от това. Хабек не може персонално да подписва покупко-продажби за катарския газ, само че с него имаше делегация от шефове на немски енергийни компании, точно те подписват договорите, ползвайки се от политическата поддръжка на страната. Успоредно с това в Германия ще бъдат издигнати два терминала за банкет на полутечен газ (сега страната няма нито един). Ето това е механизмът за случването на газовата диверсификация.

Сега въпросът е по кое време ще забележим посещаване в Катар на българския министър на енергетиката в компания на шефовете на Булгаргаз?

Пламен Димитров

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР