Тъжният романс Минали животи“ (Past Lives) спечели наградата Готам“ за

...
Тъжният романс Минали животи“ (Past Lives) спечели наградата Готам“ за
Коментари Харесай

Звезди и много блясък: Връчиха годишните награди за независимо кино „Готам“

Тъжният романс „ Минали животи “ (Past Lives) завоюва премията „ Готам “ за най-хубав филм в понеделник, когато най-голямата драма на вечерта пристигна от политическата тирада на Робърт де Ниро, която съгласно артиста е била съкратена без негово позволение, оповестява АП.

„ Готам “ са американски кино награди за без значение кино, учредени през 1991 година Те се връчват всяка година на гала в Ню Йорк - градът, наименуван за първи път „ Готам “ от родения в него през 19-и век публицист Уошингтън Ървинг.

Robert De Niro says his Gotham Awards speech was " edited " to remove politically-charged and anti-Trump comments, and " I didn’t know about it. "

He ended up saying his comments anyway, including: " The former President lied to us more than 30,000 times during his four years in…
— Variety (@Variety)
Тази година те се връчват за 33-ти път и имат някои особености, които ги отличават от другите кино награди: те се избират от дребни комисии, формирани от експерти в региона на киното, критици и журналисти; техните актьорски категории също са неутрални във връзка с пола - 10 артисти са номинирани за основна роля, а други 10 - за поддържаща роля. Широко публикувано е схващането, че премиите " Готам " подсказват за бъдещи носители на " Оскар ".

„ Минали животи “ проби на фестивала " Сънданс " през януари и е на път да се завоюва „ Оскар “, откакто в този момент сграбчи наградата „ Готам “ за най-хубав пълнометражен филм. Той е режисьорски дебют на канадката от корейски генезис Селин Сонг. В него Грета Лий влиза в ролята на жена, родена в Сеул, която, откакто се омъжва за американец (Джон Магаро), се свързва още веднъж с другар от детството от Южна Корея (Тео Ю).

‘PAST LIVES’ wins Best Feature at the 33rd Gotham Awards.
— Film Updates (@FilmUpdates)
„ Това е първият филм, който в миналото съм правила - доста персонален филм за едно неизмеримо възприятие, което изпитах в един елементарен бар в Ийст Вилидж, на няколко пресечки отсам “ , сподели Сонг, приемайки премията. 

Церемонията обаче излезе отвън сюжета, когато Робърт де Ниро , съпродуцент на „ Убийците на цветната луна “ на Мартин Скорсезе, излезе на подиума, с цел да връчи почетна премия на кино лентата. По време на изявлението си де Ниро вижда, че в аутокюто е пропусната една част. След несполучлив опит да превърти текста, той довърши речта си, а по-късно се върна и чете от телефона си. 

„ Началото на речта ми беше редактирано, изрязано “, сподели Де Ниро и добави: „ Без мое познание! “ 

Де Ниро, прочут с пламенната си изразителност против някогашния президент Доналд Тръмп, по-късно разшири тематиката върху това, което назова „ пост-истинско общество “ в Америка, и укори Холивуд - по-специално Джон Уейн, за злепоставянето на индианците в по-ранните американски филми. 

„ Бившият президент ни излъга повече от 30 000 пъти по време на четирите си години на поста и продължава да поддържа темпото с актуалната си акция за възмездие “ , сподели Де Ниро и добави: „ С всичките си неистини той не може да скрие душата си. Той атакува слабите, унищожава даровете на природата и демонстрира неуважението си, да вземем за пример като употребява Покахонтас като засегнатост “.

Де Ниро укори компанията „ Епъл “, която е продуцент на „ Убийците на цветната луна “, за измененията в речта му.

„ Затова ще кажа тези неща - на „ Епъл “ и ще им благодаря, един тип. Готъм. Бла-бла-блабла... „ Епъл “. Но в действителност въобще не ми се желае да им благодаря за това, което са сторили. Как смеят да го създадат! “ , възмути се де Ниро.

Това въпреки всичко беше огромна вечер за епоса на Мартин Скорсезе от началото на 20-и век, макар че режисьорът ненадейно не се появи на церемонията. Лили Гладстон , която партнира във кино лентата на Леонардо ди Каприо, завоюва премията за най-хубава основна роля - въпреки и не за това осъществяване.

Гладстон завоюва за по-малко прочут филм, излязъл по-рано през 2023 година – „ Непознатата страна “ (The Unknown Country) , в който играе ролята на жена, тръгнала на странствуване из Средния Запад. Във всяка от речите си - за „ Убийците на цветнатата луна “ и „ Непознатата страна “, Гладстон похвали основателите на кино лентата за това, че са дали приоритет на гледната точка на коренното население. 

Lily Gladstone wins Outstanding Lead Performance at the 33rd Gotham Awards for ‘THE UNKNOWN COUNTRY’
— Film Updates (@FilmUpdates)
Една от най-конкурентните категории беше за най-хубав интернационален филм . Там победи спечелилата „ Златна палма “ правосъдна драма на Жустин Трие „ Анатомия на едно проваляне “ . Филмът на Трие завоюва и премията за най-хубав сюжет. 

Justine Triet's ANATOMY OF A FALL is this year's Gotham Awards Best International Feature Winner
— NEON (@neonrated)
Тази година регламентът на премиите „ Готам “ отстрани ограничаването за бюджет до 35 млн. $ за номинираните, само че доста високобюджетни филми въпреки всичко избраха да не се показват. Продължилата с месеци стачка на Гилдията на актьорите значи, че сезонът на премиите стартира по-бавно, само че един от първите въпроси е дали нещо може да съперничи на диаметрално противоположните летни сензации „ Барби “ и „ Опенхаймер “ .

Грета Геруиг и Марго Роби от „ Барби “ бяха измежду носителите на многочислени почетни награди на церемонията за " Готам ". 

За най-хубава поддържаща роля бе отличен Чарлз Мелтън от кино лентата на Тод Хайнс „ Май, декември “ (May December). Той играе млад татко, който стартира връзката със брачната половинка си (Джулиан Мур), до момента в който е малолетен. 

Ей Ви Рокуел, чийто дебют „ Хиляда и един “ завоюва огромната премия на журито на " Сънданс ", сграбчи наградата за режисьорски пробив. Тя означи, че всички нейни номинирани сътрудници са дами. „ Борбата е единствено да стигнеш дотук “ , разяснява тя. 

За най-хубав документален филм бе отличен тунизийският филм „ Четири дъщери “ на Каутер Бен Хания - същинска история за тунизийка с две дъщери, която се радикализира. Филмът споделя за тяхното изгубване.

В телевизионните категории сериалът Beef на „ Нетфликс “ със Стивън Ян и Али Уонг в ролята на двойка, влезнала във омраза след случай на пътя, завоюва както за пробив при сериал под 40 минути, по този начин и за осъществяването на Уонг. 

Bradley Cooper accepts the Cultural Icon & Creator Tribute for " Maestro " at the Gotham Awards.
— Variety (@Variety)
Изобилните почетни награди подсигуряваха, че на церемонията по връчването на „ Готам “ ще се появят звезди. Такива бяха връчени на Брадли Купър, режисьор, звезда и съсценарист на „ Маестро “, Бен Афлек, режисьор и съавтор на „ Въздушния “ (приза от негово име получи сценаристът Алекс Конвъри) и Майкъл Ман, режисьор на „ Ферари “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР