Светли вторник е днес. Той е третият ден на Великден

...
Светли вторник е днес. Той е третият ден на Великден
Коментари Харесай

Светли вторник е днес, кого почитаме

С ветли вторник е през днешния ден. Той е третият ден на Великден - вторник от Светлата седмица, която цялата е отдадена на Христовото Възкресение. 

Почитаме и паметта на християнския страдалец свети Акакий. Той е от ранните християнски мъченици, потърпевш за вярата си в Иисус Христос при започване на четвърти век. Това били годините на последните, само че не по-малко жестоки гонения на християните. Наистина с Миланския императорски едикт от 313 година християнството било оповестено за разрешена вяра в римската империя, само че гоненията не престанали изведнъж. 

Един от късните гонители на християните бил Лициний (308-324 г.). Макар и съимператор на Константин Велики, който се постарал да узакони християнската религия, Лициний скоро се отказал да демонстрира толерантност към християните и станал безжалостен техен гонител. Това било част от политиката му на опълчване на император Константин. Така Лициний получил поддръжка от тези пластове на имперската администрация, които не били удовлетворени от признаването на християнството за разрешена вяра. И Лициний останал в историята като не по-малък съперник на християнството от императорите Деций и Диоклетиан. Като ръководещ източната част на империята, негови жертви станали хиляди християни в Мала Азия и в други области в днешния Близък изток.

Акакий бил млад мъж християнин от малоазийската област Кападокия и служил в императорската армия. Заради пламенната си религия в Иисус Христос той бил докладван на началника на войсковата част Фирм, който по заповед на Лициний провел следствие кои от бойците били християни. Добрият и изпълнителен Акакий бил подобаващ да бъде осъден за наставление на останалите бойци. Първо почнали с увещания да се откаже от вярата си, като му обещавали покачване по чин и парична премия. Но като видели, че не е податлив да се отхвърли от вярата си, подложили го на изтезания. 

Акакий с неотстъпчивост понесъл другите мъчения и по тази причина мъчителите решили да го обезглавят, с цел да не се повлияят от образеца му и други бойци. Така на 25-годишна възраст той станал страдалец за вярата, уважаван от християните и до през днешния ден.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР