Тъжната новина за кончината на документалистката Малина Петрова съобщи депутатът

...
Тъжната новина за кончината на документалистката Малина Петрова съобщи депутатът
Коментари Харесай

Бургас загуби голям творец

Тъжната вест за кончината на документалистката Малина Петрова заяви депутатът Любен Дилов

На 73-годишна възраст си отиде бургаската документалистката Малина Петрова. Това заяви във фейсбук депутатът Любен Дилов. 

" Много тъжно. Днес губим още един от огромните бургаски и национални създатели. Малина Петрова. Рядко комбиниране на гений и гражданска героизъм. Беше близка другарка на непрежалимия Тодор Батилов и нееднократно съм се възхищавал на общия им, своеволен, неотклонен и конструктивен дух. Голям създател и огромен жител. Сбогом, Малина. Примерът и направенето от теб остават! ", написа Дилов. 

Малина Петрова е родена на 3 септември 1950 година в Бургас. Завършва Немска езикова гимназия в родния си град и постановка във ВИТИЗ в класа на режисьорите Христо Христов и Георги Дюлгеров.

През март 1988 година тя става основател на Общонародния комитет за отбрана на Русе и при последвалите ограничения на властта е свалена от поста ръководител на Кабинета на младите кинематографисти, защото не е член на Българска комунистическа партия и не може да й бъде наложено партийно наказване, както на други в комитета.

Работи за Клуба за публичност и преустрояване, режисьор е на предизборното тв студио на Съюз на демократичните сили през 1990 година, когато взе участие във вземането на решението да бъде показан записът на оператора Евгений Михайлов с съдбовната имитация на президента Петър Младенов: " Най-добре е танковете да дойдат ".  През последните години се занимава с благотворителна активност.

Автор на 11 документални и два игрални кино лентата, някои от които не са били допускани до обществени прожекции през 80-те години. Игралните са " Пътешествието " (1980) и " Синът на Мария " (1983), а измежду документалните са " Тетевенска 24 ", " Фермата ", " Пантеонът " (1987), " Виновни няма " (1986), " Сърцето умира последно " (1991), " Балкански уроци по история " (1999), " Реката ", " Духът и камъните " (2006),   " Приключено по отминалост " (2009), " Заличаване " (2012) и други Председател е на фондация “Утре ”, която реализира планове в региона на културата и подкрепя деца в неравностойно състояние. М. Петрова е първият притежател на премията “Паница ” за гражданска героизъм.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР