Тъжна вест! Почина една от големите актриси на България Известната

...
Тъжна вест! Почина една от големите актриси на България Известната
Коментари Харесай

Стефан Данаилов: Милата, моя Виолета, отиде си!

Тъжна новина! Почина една от огромните актриси на България

Известната актриса издъхна след проблеми със сърцето. Имала е и неприятности със стомаха. Уви, очевидно съдбовни... Боледуването било неприятно и тежко. “Милата, благата моя Виолета! ”, възкликна Стефан Данаилов, неин другар и сътрудник в доста филми.Дъщерята на актрисата живее в Съединени американски щати Чака се да се върне и да реши по какъв начин да бъде погребението.Директорът на Народния спектакъл Мариус Донкин към този момент е подал молба в Министерството на културата да има имот за Виолета Гиндева в Алеята за заслужилите създатели на културата.

Вероятно поклонението пред нейната памет ще бъде в Народния спектакъл. В сряда.Виолета Гиндева е родена е на 14 юни 1946 година в Сливен. Ще запомним актрисата с функциите ѝ в “Черните ангели ” и “Чичо Кръстник ”, в които си партнира със Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Апостол Карамитев, Коста Цонев и др.Голямата актриса Виолета Гиндева пристъпи на сцената на Народния спектакъл след 20-годишно заточение, споделя театралният критик Димитър Стайков. Днешните генерации театрални почитатели не я познават, тъй като се оказа, чеизключителнатахубавица има иизключителнаволяСлед като е уволнена, Гиндева напуща София, живее в провинцията и нито един път не пожелава да излезе на която и да е софийска сцена, въпреки да има над 120 театрални функции. Отглежда щерка си Яна-Мария, която приключва две висши във Франция и работи като кинопродуцентка, и сина си Данаил, който се занимава с медийна реклама, стартира да преподава актьорство, става общински служител в Пазарджик в региона на културата.

В киното сме я гледали в “Иконостасът ”, “Сватбите на Йоан Асен ”, “Князът ”, “Снаха ” и т.н.Валя Гиндевае катоматрьошките -не остава паднала, постоянно се изправя. Животът на Виолета Гиндева е низ от непрекъснати кръговрати на неуспех и ново възземане.Наистина от това, което е претърпяла, може да излезе сюжет за филм или пиеса. Изглежда, че е своенравна и опърничава, сама разрушавайки подареното от ориста. Само две години откакто приключва ВИТИЗ, е определена от режисьора Въло Радев да играе в “Черните ангели ”, филм с млади красиви артисти в функциите на градски терористи, наказващи “народни врагове ” преди 1944 година Гиндева е измежду Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Доротея Тончева, Добринка Станкова и Марин Младенов. Филмът е гледан от 3 500 000 фенове и носи огромен професионален заем на актьорите.

Валя Гиндева обаче го профуква, когато отхвърля присъединяване в сериала “На всеки километър ”. И до през днешния ден счита, че е постъпила вярно, тъй като сюжетът ѝ се видял доверчив като на детски баснословен филм. Кой да ѝ каже, че в Холивуд тъкмо такива приказни продукции събират най-хубавите актьори и удрят най-високите доходи. И тъй като в културата ни постоянно има хора, които донасят на партийните бюрократи “истината ” за протичащото се, поясняват отхвърли на младата актриса като повлиян от нейното сродяване с “вражеско ” семейство.Гиндева се еомъжила полюбов заколегата сиот ПловдивКольо Дончев,шармантен мъж, като че ли излязъл от реклама за американски цигари. Той обаче е наследник на лагерист от Белене, съден от Народния съд, и бракът с него е признат на нож от мощно лявото семейство на актрисата (след измененията от 1989 година, когато е определена във Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия, тя припомня, че баба ѝ е потърпевша грубо от побой в полицията, а татко ѝ проф. Панайот Гиндев е един от главните български философи и социолози на марксизма, тъй че не може да не е лява).

Идеологическият гаф на Валя Гиндева би трябвало да бъде осъден и бюрократите подреждат да не ѝ оферират функции в киното в продължение на 5 години.Най-хубавите години за една актриса. Добре, че малкия екран захапва правенето на филми и спектакъл иВаля Гиндевасе появява намалкия екранв “Демонът на империята ”, “Дъщерята на началника ”, “Последна инспекция ”. Тогава идва “Сватбите на Йоан Асен ” (1975), огромна суперпродукция на режисьора Вили Цанков. А той не е човек, на който бюрократите могат да заповядват. Виолета Гиндева е поканена за ролята на ромейката Ирина, втората брачна половинка на българския цар, дадена от татко си Теодор Комнин като дипломатически подарък. По време на фотосите умира Апостол Карамитев, който извършва царя, и режисьорът взема Коста Цонев за тази роля.

Гиндева си спомня по какъв начин се среща с него. Ирина би трябвало да бъде въведена при Иван Асен, който я чака в тронната зала. “Влязох в стаята за първите интериорни фотоси - споделя актрисата. - Видях високия контур на Апостол, застанал при един прозорец с тил към мен, облечен в облеклата на царя, които носеше Апостол до тогава. Не може да бъде, си помислих, нали преди малко дойдохме от погребението на Апостол!Извиках непринудено: “Апостоле! ”Той се обърна и вместо тъмните очи на Карамитев видях сините очи на Коста. И неговите, и моите очи се насълзиха. Решихме да изиграем сцената по този начин, както автентично я беше подготвил Карамитев. ”Виолета Гиндева решително гради кариерата си. След като изтича разпределението ѝ в Русенския спектакъл, през 1974 година тя постъпва в трупата на Народния спектакъл. Изиграва Мила от “В полите на Витоша ”, Сара от “Душата на поета ” на О` Нийл, Хилде от “Майстор Солнес ” на Ибсен, Меги от “Котка върху парещ ламаринен покрив ” на Тенеси Уилямс, Ифигения от “Ифигения в Таврида ” на Гьоте, Марта от “Недоразумението ” на Камю... Жени, които не желаят да живеят незабележимо, въвличат се в решаването на проблеми на интимния им кръг, по-често гневни и обвиняващи, в сравнение с благи и нежни. Но в персоналния си живот актрисата няма шанс.

Кольо Дончев умира от рак, оставяйки Виолета Гиндева да отглежда сама щерка им Яна-Мария. Тя си дава сметка за предишните години и открива, че е работила с най-големите режисьори и с най-големите артисти. Сприятелява се с Иванка Димитрова, мъдра и доста умна, и със Славка Славова, етична и обективна. Един ден Славова я извиква на голямата празна сцена и изяснява: “Оттук ще те чуват до осми ред, само че няма - до идващите два реда. А отсам ще те чуват чак до последния ред, само че ще заглъхваш от двете си страни... ”Много благополучие и скърби ѝ носи вторият брак на Виолета Гиндева - с по-младия от нея артист Емил Джамджиев.През 1993 година Виолета Гиндева е уволнена от театъра. Години по-късно тя признава, че е имало дни, в които семействотоѝ гладува.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР