Таджикистан може да бъде атакуван от външни сили, които искат

...
Таджикистан може да бъде атакуван от външни сили, които искат
Коментари Харесай

Великобритания взривява Таджикистан: какво стои зад убийството на Мамадбокир Мамадбокиров?

Таджикистан може да бъде нападнат от външни сили, които желаят да взривят обстановката в Централна Азия, с цел да усложнят позицията на Русия

В Таджикския Хорог в Горно-Бадахшанския самостоятелен регион (ГБАО) беше погубен Мамадбокир Мамадбокиров, който постоянно беше именуван неофициален водач на този район. Обстоятелствата към гибелта му са доста спорни.

Тиражират се две версии. Първо: Мамадбокиров е погубен от снайперски изстрел. Второто: на място, известно като Бойня, някои хора ненадейно се доближили до Мамадбокиров, който върви самичък, и разкрили огън, с цел да убият.

Министерството на вътрешните работи на Таджикистан показва в изказване, че Мамадбокиров е погубен „ вследствие на вътрешни конфликти сред незаконни групи “. Районната прокуратура е почнала досъдебно произвеждане по случая.

Но това се случи в обстановка на изостряне на ситуацията в ГБАО, където за първи път от пролетта стартира да се ускорява протестно придвижване, което съгласно Душанбе се оглавява от Мамадбокиров. В тази връзка централните управляващи започнаха специфична интервенция. Именно в този подтекст се вписват зараждащите разсъждения за умишлената разпродажба на Мамадбокиров от специфичните служби на Таджикистан.

Има обаче косвени обстоятелства, които разрешават да се оцени обстановката от малко по-различни позиции.

Първо, от март тази година броят на изявленията, отдадени на събитията в Таджикистан, зачестиха в задграничните издания.

Второ, има опити за интернационализация на протестното придвижване на ГБАО по формулата „ района против центъра “.

Трето, съживяването на обстановката в Горно-Бадахшан беше обвързвано със клюки за началото на преход на властта в страната. Появиха се изказвания, че „ Таджикистан го чака това, което Казахстан неотдавна претърпя при започване на годината “.

Четвърто, боевете на границата сред Таджикистан и Афганистан зачестиха.

Киргизкият информативен портал StanRadar свързва тези събития с активността на английското разузнаване. Твърди се, че тя въздейства върху позицията на таджикския президент Емомали Рахмон във връзка с Афганистан, с неговата неотстъпчивост към талибаните (движението е неразрешено в Русия) и отправянето на строги претенции за приобщаващо държавно управление в Кабул. Тук, съгласно портала, е заровено кучето.

Посочва се, че сякаш с цел да провеждат някаква контраигра, неофициалните водачи на ГБАО „ търсеха контакти с Москва “, макар обстоятелството, че в самия Горно-Бадахшан е мощно въздействието на исмаилитския водач, обвързван с английското разузнаване, Ага Хан.

Следователно поражда въпросът: в случай че по-рано имаше прочут консенсус сред Душанбе и бадахшанските исмаилити, тогава какво се случва в този момент? И това не е ли обвързвано с възможното образование на локалните исмаилити?

Струва си да се обърне внимание на Британския съвет, който в действителност обхвана цяла Централна Азия със своите планове. Той задълбочено изследва обстановката във Ферганската котловина и откри контакти с всички вероятни неофициални групи на въздействие: от наркобосове и националисти до радикали.

В този случай елиминирането на Мамадбокиров се трансформира в нож с две остриета. От една страна, това наподобява е превантивно деяние. От друга страна, тя е ориентирана към в допълнение утежняване на обстановката в тази част на Таджикистан.

Планината Бадахшан (или Памир) е известна със своята недостижимост и изолираност от останалата част на страната. Жителите на планинския регион се разграничават от останалите поданици на Таджикистан по езиците си, както и по вяра: те изповядват исмаилизма, клон на шиитския клон на исляма, до момента в който множеството от таджиките са сунити.

Регионът има комплицирана обществена конструкция. Служителите, назначени от Душанбе, рядко се радват на доверието на жителите, неофициалните водачи имат огромно въздействие. Следователно желанието на управляващите в страната да управляват обстановката в този район е изцяло разбираемо.

Освен това има външни сили, които желаят да взривят обстановката в Централна Азия, с цел да усложнят ситуацията на Русия. Таджикистан, който се преглежда от Запада като едно от най-слабите брънки във веригата от страни, разделящи района от Иран и Афганистан, в този момент може да бъде нападнат.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР