Таблетките с йод не бива да се приемат безразборно. Това

...
Таблетките с йод не бива да се приемат безразборно. Това
Коментари Харесай

Фармацевти: Таблетките с йод не бива да се приемат безразборно

Таблетките с йод не трябва да се одобряват безсистемно. Това наложително би трябвало да става след консултация с доктор. По-голямото количество йод е противопоказно на редица болести, предизвестяват фармацевти, на фона на нарасналото търсене на такива артикули в аптеките.

Калиевият йодид в дозовото наличие за йодна профилактика, в случаите на нуклеарна повреда, не се предлага в аптеките, сподели " магистър-фармацевтът " и ръководител на Регионалната гилдия Любима Бургазлиева пред БНР. 

" Този тип артикули се раздава на популацията при положение на повреди от Подразделенията на Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " във взаимоотношение със структурите на локалното самоуправление. И това единствено и само в случаите на опасност от такава или настъпила такава повреда ", прибавя тя.

Въпреки това, се следи по-засилено търсене на продуктите с йод в аптеките. В момента цените на тези хранителни добавки са към 15-20 лева. 

Употребата им обаче крие и опасности.

" Има доста болести, при които е противопоказно приемането на по-голямо количество йод. Като болести на щитовидната жлеза, бъбречни болести. Освен това, артикули с йод могат да провокират обилни нежелани лекарствени реакции като стомашно-чревни проблеми, сърдечни проблеми, кожни проблеми - обриви, зачервявания, сподели още тя. За в този момент има задоволително наличия в аптеките.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР